ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Tuesday, April 30, 2013

Selamat Hari Pekerja

Sempena esok cuti hari pekerja kan so aku nak sampaikan mandat sket..Muahahaha da cam mohor besar raja-raja la pulok..Fefeeling sket takpe ar kan..



Ok cakap banyak tak guna.Kepada pekerja kerajaan,pekerja swasta,tukang urut,tukang masak,tukang cuci,ahli kimia,ahli parlimen ok mengarut..Yang penting sesape je yang bekerja tu selamat hari pekerja..Yang pastinya rini da kurenggg mood nak bekeje..Lame da kot tak cuti tetengah minggu camni kan?Bahagia je rase.Tadi bangun pagi siap pujuk diri sendiri rini je sesusah bangun pagi..sok bole sambung sampai matahari mencacak?Opss pecah rahsia..Lalala

Sok boleh tak nak cuti gak wat keje rumah masak, mendobi bagai?hehe da kata cuti hari pekerja khennn?Pastu mesti orang da start balik kampung tuk mengundi.De yang da sambung cuti sampai weekend..Lagi plak baru pas gaji.Ahkak sok dok uma je belek laki budak bulus.Laki aku pun sok keje shift petang..Nyampah tau aku cuti die keje die keje aku cuti..Tak syok la nak golek-golek sorang depan tv..

Adakah ini saja aktiviti sok?

or

Dolan-dolan cari pasal?

Happy holiday tawan-tawan!!!

Monday, April 29, 2013

Auta/Fakta pasal kilat/petir

Time hujan petir kilat sambar menyambar ni aku teringat lak pantang larang orang dedulu..Tapi sampai sekarang pun ade lagi kot yang ikut.Contoh yang biasa aku dengar
  • Kalau tengah cakap kat fon tu cecepat letak gagang takut nanti boleh pekak
  • Jangan dok depan cermin nanti kilat sambar cermin
  • Jangan mandi/main air (yang ni aku sampai skrg cam percaya lagi..hehe)
  • Jangan pegang besi
Tu jela kot yang biasa aku dengar..Aku dulu kekecik sampai besar gak kalau hujan waktu siang memang aku takut..So nak hilangkan takut aku tido..hahaha..Teori aku lak kalau malam takde petir/kilat..So tak takut la..

Ni baru fakta..pic kecek gugel

Jangan lupe baca doa ringkas ni eh bile hujan
Kredit pic dari bacaanharianku

Samseng jalanan

Rasa nak share sket pasal semalam.Semalam kan ari Ahad pastu baru gaji lak tu.So ke Paradigm Mall le aku ngan Nas.Lama gak kat sane dari 12 lebih sampai kul 4.30 baru kitorang gerak balik.

Kitorang lalu LDP je paling senang nak ke situ.Balik tu masa ngah Q kat tol PJ Selatan boleh lak de 1 kereta Putra kuning nak mencilok masuk.Aku lak semalam tah pasal rasa sakit hati die wat camtu so aku tak bagi chance la kat die kan.Kereta depan gerak aku pun gerak kasik rapat ngan kereta depan.Yang Putra vangang nak mam tu pun sibuk gak lagi nak masuk.Pastu sekali die bengang die turunkan la cermin kat seat seblah driver tu.Sekali rupenya K****g ok..Muke da cam samseng jalanraya.Die suruh la aku jalan.Aku lak da malas nak layan bagi la isyarat suruh die jalan.Die tak nak jalan gak nak suruh aku jalan.Ok fine aku pun lepaskan clutch tekan minyak sket gerak.B***** t tu bole tekan minyak terus masuk Q.Aku mase tu memang da berangin terus keluar perkataan B***..Nasib la mase tu aku sempat tekan brek.Kalo tak da lame berlanggar dengan die.Rasa lagi haru bergaduh ngan bangsa tu.Silap-silap die paggil geng die.Nas kat sebelah da terdiam je..Dalam hati terus menyumpah biar die accident mati je..Ni ngah taip entry ni pun rasa menggigil marahkan bangsat tu..Rasa kalau aku ade pistol lame da aku tembak die..Hehe geram gile..Ok sekian

Sorry sume sebab ade perkataan yang tak sepatutnya..Geram sangat!!!!

Friday, April 26, 2013

Putrajaya da tak selamat



Korang mesti da dengarkan pasal berita TKP (Timbalan Ketua Pengarah) Kastam Malaysia kene tembak pagi tadi..Actually masa tu aku dalam dewan kat Kem.Kesihatan tengah dalam Program Bicara Kerohanian ko..Pastu moderator tu Ustaz Ahmad Husni tu yang announce pasal ni..Berderau darah aku ni..Aku memang camtu sket bile dengar bende-bende camni.Da mula la aku mengelamun siap imagine situasi tu ala-ala dalam CSI..hehehe..Ok melalut suda..

Dari sumber yang aku dgr ade kata kne tembak 2 das ade kata 3 das dekat traffic light persimpangan Lebuh Wawasan around 8 ke 8.30 pg..Allahualam..Eleh orang yang tembak tu pun kalo hebat sangat apsal tak tembak masa kete bergerak..hehehe..Die ni jaga bahagian Perkastaman dan Cukai Dalam Negeri..Ade la tu kan orang dok tak puas hati kat die..Pastu kasik 'peng peng'..Die ni plak jenis yang tegas (ni sumber maklumat dari moderator aku tadi tu eh).Berita selanjutnya bole baca kat sini.

Shaharuddin Ibrahim
Shaharudin Ibrahim ihsan gugel

Al-Fatihah tuk arwah..

Wednesday, April 24, 2013

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

 Banner


Waaa manyak gempak lorr..
Ini macam wa ale suke meh..
Korang rasa nak try jom join..Nanti kita boleh bersaing secara sihat..Ececeh..

Syarat-Syarat sangat lah senang..

-First korang wat entry ngan tajuk "Wang Tunai RM5000 untuk Blogger"
-Da siap wat entry tu kan? Haa sekarang g sini pastu scroll bawah tu paste komen korang kat ruang comment tu menandakan korang da join.

Alang-alang korang da masuk kat sini korang continue la baca syarat-syarat tu..Hehe aku sebenaunye tak berape nak paham..Kang aku slaha explain tak pasal ahkak dipersalahkan..Tak rela mak nok...Keji sangat kan..

Ok korang juga lupa mencuba...

Tangisan di petang hari..

Sekarang memang musim ujan petang kan?Tapi paling sadis time dekat aku nak balik keje tu la ujan..Slalu tu aku dok redah je..Pernah skali memula da renyai da..aku pun confidentnye la jln lelaju..sekali samapi tengah jalan ujan turun selebat-lebatnya ngan angin penampah perasa..

Sebijik cam aku bile berjalan..Mase sekolah dulu kawan aku siap ejek aku jalan cam penguin..Jahat gilers si fendek tu..



Payung ahkak da la lemah lembut..Skali kena penangan angin abis basah kuyup ahkak..Yang tak basah cume kepala je..Dari kuncupnye ke bawah terus kuncup ke atas menadah..Alang-alang da basah tu aku teruskan jela perjalanan..pastu terus naik LRT..hahaha mendapat lah kan kesejukan..Bape stesen tu siap baju aku sempat la jadik lembap-lembap dari basah kuyup tu..Hahaha..Time ni berguna sangat la lelemaks kt badan ni kan sebagai pemanas..wah gitu

Rini lak memang menggila gak hujan so terpakse la aku stay kejap sementara ujan reda sket..Tak suke okeh sebabnya aku ni seorang yang punctual bile bab balik ni..Hehehe..Agak-agak lagi seminit nak kul 5 tu da siap-siap shut down PC..Cukup je time kite 'ktekk'...Hehe camtu la kan bunyi punch card..

Tak senang ati aku bile balik lambat ni..Owh awan benti la nangis kejap..PLSSS..

Berkempen tak kene masa!!

Musim pilihanraya ni macam-macam kan cara nak tarik undi..Tapi paling aku hangin malam tadi kul 2.42 am dapat SMS dari 1 parti ni..Time tu kan orang tengah nyenyak tido.Aku ni lak jenis yang mudah terjage kalau bunyi enset sket pun.Aku pun cepat la check kot ade hal penting ke SMS tu.Skalinya bile bukak mesej ni yang kua

"AKUJANJI *** selangor - 7 perkara meliputi 56 janji utk KeamanaN, Kestabilan & Kemakmuran Rakyat/for peace, Stability & Prosperity."

Aku masa tu terus reply
"Nak berkempen pun siang2 la..Time ni org tgh tido!!!!"

Hambik ko.Da la setiap hari dok dapat SMS pasal politik je.Tadi pagi je da 3 dari parti yg sama jugak..Lantak la aku biasa dapat bukak trs delete mane baca pun...

Tuesday, April 23, 2013

Salam takziah kawanku

Adoii ni la akibatnya kalau jadi orang yang jarang-jarang on9..actullay aku da lama tak bukak fb..skali bukak tadi tengok update status kawan lama aku Margie post lagu Exist Oh Ibu..Aku cam pelik la kan sebab aku kenal ngan Margie ni..Aku pernah tinggal tumpang kat rumah die 1 family dulu..Scroll down wall die baru aku tau yang ibu die Cik Ziah da meninggal minggu lepas 13 Apri 2013..Kawan maafkan aku sebab tak tau..Tapi aku da PM die tadi ucapkan takziah..Aku tak tau ape-ape info lagi pasal ibu die..

  Ni Margie

Margie ni aku kenal sejak form 4 lagi.1sekolah teknik dulu.Siap 1 kelas form 5.Tapi masa tu aku kenal gitu-gitu je.Pasal die ni weng.Aku lak masa tu ala-ala nerd je..haha..Pernah dulu die buli aku.Takde la buli sangat cume die nak mesra ngan aku kot.Die dok belakang aku dalam kelas.Die jatuhkan pen pastu soh aku amik..grrr..geram je masa tu..Terus aku cam anti die..haha.Skali masa daftar ari pertama kat Poli nampak die.Masa tu aku da adoii die ni lagi ke..Pastu terus kitorang rapat..Die memang kawan yang helpful..

Arwah Makcik Ziah

Family Margie ni memang baik sangat pastu sangat la tak kedekut.Aku dok rumah dorang dulu de sebulan kot.Pernah Cik Ziah ni aku tolong die masak pastu aku masak nasi boleh lak aku bukak sket tutup rice cooker tu.Pastu Cik Ziah nampak siap cakap 'Sape plak la yang pandai sangat masak nasi camni'..Masa tu aku da diam je..heheAku segan ngan family Margie ni sebab dorang cam ado-ado..Aku lak orang biase-biase je..Huhu..Walaupun sekejap merasa kenal ngan Cik Ziah tapi banyak kenangan jugak..

Anyway Salam Takziah buat Margie & family..Al-Fatihah buat arawh Cik Ziah

Friday, April 19, 2013

DTFC vs Pahang

Yeay Darul Takzim FC(DTFC) menang tadi weh lawan Pahang 1-0..Hehe suke Nas lebau kemain senyum..Ye ar negeri die menang..Aku ni even lahir kat Pahang aku sokong DTFC..Dulu kini dan selamanya (cam UMNO le plop)..

 Lionel Nunez score min ke 47

Tapi rindunye kat Daniel Guiza..Die yang banyak score dulu..tapi sekarang da balik Spain..

Kucing diracun

Pas baca entry kat kakimotong.com pasal si Toby anjing yang mati lepas kene langgar baca sini aku rasa nak share jugak cite aku..

Masa tu aku dok kat Kuala Pilah lagi..Aku jumpa kucing ni masa siunggah beli susu kat 7e pas balik keje kul 9 mlm masa tu..Aku nampak die kat area pintu masuk 7e dalam keadaan badan yang sangat kurus..Masa tu aku memang fikir yang die susah nak cari makan dan sangat lapar.Aku biarkan die sementara aku masuk dalam beli susu ngan makanan tuk die.

Masa ni die da meninggal

Aku keluar terus pegi tengok die.Memang tak sampai hati nak biarkan die dekat situ dengan keadaan die yang camtu.Mulut die memang da berair keluar air liur yang banyak.So aku decide nak bawak die balik.Masa angkat die mungkin aku terkasar spontan die terus gigit jari telunjuk kiri aku.Memang agak dalam gigitan die tu sampai aku terlepas die masa nak pegi kat kereta.Jari da mula berdarah dan berdenyut.Tapi aku tetap dengan keputusan aku nak bawak die balik jaga die.

Die memang sangat lemah masa tu.Aku letakkan die kat seat belakang.Terus gerak balik rumah dalam 1km dari situ.Sampai rumah aku letakkan die dalam 1 kotak sementara tu aku masuk dalam nak amikkan air tuk bagi die.Tak lama pun rasanya tak sampai pun 5 minit.Aku keluar je tengok die da tak bergerak tak bernafas lagi.Aku panggil panggil die cube gerakkan die tapi memang die da tak bernyawa masa tu.Masa tu aku tak sure lagi camne die bole jadi camtu.Spontan aku menangis terus call Nas..

Aku: D..tadi ma jumpa kucing kat 7e..die da nazak sangat ma bawak balik..tapi sekarang die da takde..(aku nangis masa tu memang sedu sedan suara tersekat-sekat)

Nas: Abis die katne sekarang?

Aku: Ade kat luar tu..Tapi masa angkat die tadi die gigit jari ma..Da bengkak ni..(nangis lagi)

Nas: Da takpe la sabar..Sekarang ni ma g spital terus g check jari tu..

Aku nangis lagi masa tu.Tapi Nas boleh watpe je sebab die ade kat Putrajaya.  

Pas mandi aku terus drive sendiri g emergency Hospital Kuala Pilah (tempat aku keje dulu).Doktor bagi aku injection tuk elakkan kuman merebak.

Bengkak tu sampai kat tapak sebelah atas tangan ari ke 2

Masa tu da malam sangat balik dari hospital pun da dekat kul 12.Aku biarkan dulu jenazah die sementara nak tunggu esok pagi nak kebumi.Masa proses kebumi tu ade skali auntie cina ni yang memang bagi stray cats makan & sediakan tempat tinggal tuk kucing-kucing tu berteduh.Die tengok kucing tu die cakap ni rasanya mati sebab kene racun.Dulu kucing kat situ pun ade yang pernah kene racun.

Ya Allah masa tu aku tak tau nak kata ape.Sanggup manusia tu wat camtu kat makhluk Allah yang lemah ni.Tapi tengokkan keadaan jenazah kucing tu memang aku tak nafikan ape yang auntie tu cakap sebab mulut die memang terus berair basah & berbau busuk.Aku tak paham kenape ade manusia sezalim tu kat dunia ni.

Bagi aku kalau pun ko tak suke ngan makhluk ni jangan la ko aniaya dorang.Dorang tak salah ape pun.Tak pernah rugi pun kalo kohulur sket makanan tuk dorang.Insyallah rezeki korang akan bertambah lagi..

Pasal jari aku tu pulak pas 3 ari pun bengkak tak surut.So doktor kuarkan surat tuk aku wat dilation & curettage (D&C).Kire emergency operation gak la sebab ari ke 4 terus wat.Alhamdulillah pastu jari aku terus baik.

Orang ke TUNGGUL ke atau ape?

Korang pernah tak jumpa ngan orang yang betul-betul tunggul or patung bergerak..Yes aku memang pernah dan baru je kejap tadi jumpa ngan orang yang macam ni..

Sampai ati kan aku cakap camtu..Memang sampai hati sangat aku cakap die camtu..Sebabnye tadi die anta la dokumen nak submit kat unit aku ni.Cam biasa la sebelum nak terima dokumen tu kene la check dulukan complete ke tak..Skali aku tengok dokumen tu cam de sikit pelik..Mulut aku ni sibuk la dok tanya die dokumen tu camni-camni ke?Sambil tu aku selak-selak la dan de jeling-jeling die sikit.Aku memang camni kalo cakap ngan orang.Aku mesti nak tengak orang tu respon ngan ape aku tanya or cakapkan..Tapi punye la aku dok tanye die langsung da la tak jawab bole pandang kat tempat lain seolah-olah memang tak dengar aku cakap..So aku anggap maybe die OKU CACAT PENDENGARAN kot..

Sebabkan aku ni orang baru kat unit ni aku pun g la tanya kat senior dokumen tu ok tak.Sambil tu aku tanya la kat senior tu "orang tu memang PEKAK ke?" "Takde la die memang camtu..Memang tak peduli kat orang"
Aku pun owh ok..Tapi hello TUNGGUL ko tengah berurusan ngan aku so kene la ade komunikasi..orang pekak bisu pun pernah la berurusan ngan aku tapi die tetap nak berkomunikasi dengan cara menulis..Arghh pelik tul manusia kat dunia ni kan..Untuk yang first time jumpa cam aku ni memang la rase pelik sangat..Tapi ni la realiti..

Thursday, April 18, 2013

Sepanjang perjalanan balik keje..

Rini aku balik lambat.....5 min dari biase...hehe sebabnya aku da shut down pc pastu akak checker tu srh aku amend keje yang aku wat pagi tadi..arghh stress tau bile semangat nak balik da angkat bag orang kacau..so aku terpakse gak la wat sebab die da kate kalo bole nak rini la sebab sok akak cuti...aku pun ngan sepantas kilat on balik pc..nasib la 5 min je siap...trs shut down pc jalan lelaju menuju ke LRT..laju gila aku jalan dan selamat dapat naik LRT time yang biasa..

Turun kat BTS de lak orang edar sample shampoo Dove..Aku tengok orang lain takut-takut je nak amik..Takut leteww nanti orang tu nak interview dorang..Perasan lebih je dorang tu..Tapi tidak aku.Aku tanpa segan silunya slumber je amik bile die hulur pastu lelaju simpan dalam beg sebab jalan depan sikit de lagi yang ngah edar..Hehe amik lagi...Buruks perangai kan?tapi da barang free kan amik jela..Bole gak pakai bile nak travel nanti..

  Hehe orang tamaks tak selalunye rugi
 
Aku memang drive pastu tinggal kete kat Putrajaya Sentral..Parking RM2/entry je..Masa nak balik tadi jalan area fasa aku tu de plak kucing melintas..Aku da nampak tu terus la slow nak bagi die lepas dulu..Tapi yang tak tahannya Cik Kucing tu bole plak melenggang kangkung...Meter aku sampai speed 20 je...Alahai cik kucing..Tapi elok je die sampai kat hujung tu bas pun lalu...Alhamdulillah die selamat..
 
Sebelum naik tu aku singgah jap kedai nak cari telur..Masa nak bayar tu lelaki depan aku ngah bayar air kacip Fatimah ngan barang-barang lain..Hehe tau ler rini malam Jumaat kan..Hehe..
 
Ok tu je pun nak cite..Dadada

Buah & kanser?

Alamak dengar kanser je sure arr takut..Yela kita zaman sekarang ni kan memang sangat terdedah kepada bermacam-macam penyakit (chewah ayat aku)..So kita memang kene selctive bab makanan ni kan?Kalau bole amik yang organik je..tp tu la healthy food memang mahalkan?Kalo pikir bab tu memang la rase cam membazir je..Tapi bak kata orang melayu la "Prevention is better than cure"...ngeee

Mesti boring kan korang nak sambung baca entry ni...Mesti da ingat aku nak promote barang ler tu..kan3??manede la..aku just nak sharing ngan sume yang singgah kat blog ni..info pasal buah & air liur..ni penting korang mesti baca..So ni panduan tuk kita pasni..


Air Liur+Buah = Obat Cancer"

Dr. Stephen memperlakukan pasien sakit Cancer dgn cara yg "un-ortodoks" & banyak pasien Sembuh!

Ia percaya pd penyembuhan alami dlm tubuh terhadap penyakit.

Obat utk Cancer sudah ditemukan!

Anda percaya?

Saya berdukacita bagi pasien cancer yg meninggal di bawah perawatan konvensional.

Pasien cancer tidak seharusnya mati !

Menurut DR. Shu, 3 generasi Sinshe di Taiwan:

Makan buah segar dan caranya!

Ini sangat informatif!

Umumnya makan buah berarti membeli buah, cuci, memotongnya & masukkan ke dalam mulut kita...

Tapi tidak semudah yg kita pikirkan! Pengetahuan penting bagaimana & bila harus makan buah.

Cara yang tepat makan buah;

* TIDAK MAKAN BUAH-BUAHAN SETELAH ANDA MAKAN..!!

* BUAH HARUS DIMAKAN PADA SAAT PERUT KOSONG.

BUAH ADALAH MAKANAN PALING PENTING!

BAHAYA! Buah bercampur dengan makanan lain akan membusuk & menghasilkan gas sehingga lambung akan kembung!

Menurut penelitian Dr Herbert Shelton;

Jika Anda telah menguasai cara yang benar makan buah2an,

Anda memiliki;

umur panjang,

selalu sehat,

Penuh tenaga,

Tubuh dan fikiran jadi nyaman & berat badan normal.

Makan buah yang utuh segar dan bersih (Bukan buah/Jus dalam bungkusan/botol Plastik) lebih baik dari pada minum jus.

Tapi jika terpaksa minum jus, maka minumlah seteguk demi seteguk secara perlahan, karena Anda harus membiarkannya bercampur degan air liur Anda sebelum menelannya.

MINUM AIR BATU SETELAH MAKAN = KANSER!!

Air dingin akan membuat makanan yang berminyak menjadi solid (beku)!.

Hal ini akan menghambat proses pencernaan.

Ketika 'lumpur' tersebut ber reaksi dengan asam, maka akan jadi lemak bertoksin(Racun) & berbaris di dalam usus dan terserap dengan sangat cepat! Sehingga menyebabkan Cancer!

Cara Terbaik adalah;

* Minum air hangat setelah makan
* Makan buah segar saat perut kosong.

(Buah + Air Liur Manusia = Obat Cancer).
Menurut penelitian Dr Herbert Shelton;

Jika Anda telah menguasai cara yang benar makan buah2an,

Anda memiliki;

umur panjang,

selalu sehat,

Penuh tenaga,

Tubuh dan fikiran jadi nyaman & berat badan normal.

Makan buah yang utuh segar dan bersih (Bukan buah/Jus dalam bungkusan/botol Plastik) lebih baik dari pada minum jus.

Tapi jika terpaksa minum jus, maka minumlah seteguk demi seteguk secara perlahan, karena Anda harus membiarkannya bercampur degan air liur Anda sebelum menelannya.

MINUM AIR BATU SETELAH MAKAN = KANSER!!

Air dingin akan membuat makanan yang berminyak menjadi solid (beku)!.

Hal ini akan menghambat proses pencernaan.

Ketika 'lumpur' tersebut ber reaksi dengan asam, maka akan jadi lemak bertoksin(Racun) & berbaris di dalam usus dan terserap dengan sangat cepat! Sehingga menyebabkan Cancer!

Cara Terbaik adalah;

* Minum air hangat setelah makan
* Makan buah segar saat perut kosong.

(Buah + Air Liur Manusia = Obat Cancer).

Tuesday, April 16, 2013

Perkara paling tak boleh blah...

Geram je tau aku pepagi ni..Terganggu emosi ahkak...
Nyampah tau kalau de orang yang suka rendah-rendahkan orang ni..
Yela setiap orangkan de kelebihan kekurangan masing-masing..
Ko expert bab ni aku expert bab ni..Jangan la ko nak anggap aku kene bijak macam ko jugak padahal bukan sume bende pun ko tau...
Aaa kan aku da marah...Atut tak??

Friday, April 12, 2013

Adu aduan mengadu

Tetibe aku teringat satu kes yang aku sendiri lalui dalam tahun 2003..amboi da 10 tahun rupanya kes tu..korang mesti da tak sabar sangat nak tau ape cerr kan..kepochi sangat..

Cite die camni.Dulu aku keje kat 1 tempat ni.Aku kenal la sorang pempuan ni.Die couple ngan orang kampung aku kawan baik plak ngan Paksu aku (da arwah pun sebab accident pas frust ngan awek die ni mintak putus tunang).Masa raya tu dia ade la datang beraya kat rumah kitorang kat kampung Melaka.Rumah mak aku kat Melaka tu da jadi cam tempat berkumpul adik beradik belah mak kat situ bila raya pas tok nenek aku meninggal..

Masa kawan Paksu aku ni datang die ade la dorang plan nak g 1 tempat ni which is area kampung dak pempuan ni la..Pastu mase aku da start keje pas cuti raya tu de terserempak ngan pempuan ni..So aku pun excited la cite kat die yang ritu BF die datang rumah aku beraya.Pastu aku cite gak yang dorang plan nak g area kampung die..Aku plak siap bole tanya BF die ni de singgah tak rumah die bawak geng?Pempuan ni jawab takde pun ngan muka selamba.Pas borak jap tu memasing g masuk tempat keje memasing.

Masa on the way g tempat aku tu member aku sigung kata "nape ko cakap kat die pasal tu.Ko tau tak die tu cepat merajuk tu nanti mesti gaduh ngan Bf die." Aku mane nak tau kan die jenis camtu.Dalam seminggu pastu abang ni die datang kat meja aku masa aku ngah keje

Him: Apsal ko bawak mulut cite kat awek aku pasal benda tu.Ko memang suke eh tengok kitorang ni bergaduh?

Aku: (Terkejut sangat tetibe kena serang camtu)Saya mintak maaf banyak-banyak kat abang. Saya ni takde niat ape-ape pun cite ngan akak TUT tu.Saya rasa macam takde ape pun.

Him: Abis sekarang camne?Aku nak ko pegi cakap dengan die sendiri.Pegi setel dengan die.Aku paling tak suke la orang masuk campur nak rosakkan hubungan aku.

Masa ni memang aku da menangis.Bukan sket-sket setakat bergenang air mata tapi da tahap banjir. Sambil mulut tak abis-abis minta maaf kat die.

Him: Sekarang aku tau ko pegi mintak maaf dengan die...(Die terus blah.Maybe cuak pas tengok aku da menangis mase tu)

Aku tak tau la die perasan ke tak yang aku ni anak buah kawan die.Yela orang tgh marahkan masa tu.Yang pasti die memang sayang sangat kat awek die tu.Aku malu sangat masa tu kene serang depan orang.nasib la masa tu tak ramai sangat.Aku nangis tu pun maybe sebab aku rasa dimalukan.

Sekarang aku da lama maafkan abang u tapi tidak pempuan tu.Jahanam

Apepun kes ni memang bagi pengajaran kat aku.Kalau aku tau sesape yang couple pastu memang kenal couple tu aku da tak pernah cite lagi even ade gak aku pernah ternampak ade yang kuar ngan orang lain.Aku anggap yang aku tak nampak scene tu.

Thursday, April 11, 2013

Giveaway Perfume by maszmadi.blogspot.com

Hai korang..suke join contest yang blogger slalu buat tak?kali ni Si Blogger Mama wat giveaway.Korang just buat entry pasal "giveaway perfume by maszmadi.blogspot.com" sajok..senang je pun kan?taip gune kaki pun bole...miamiamia

Contest ni korang bole join setakat 14.04.2013 je ye..kalo da lambat sorry sayonara ajo la..


Cam aku ni baru first time saje je nak join..jgn gitau orang ni taktik nak tambah entry...miamiamia..K la aku tau korang nak join gak kan tapi tak nak ngaku..Kalo korang nak join jangan memalu g blog Si Blogger Mama ye...

Wednesday, April 10, 2013

5.5 la ngundi tuk PRU 13

Ececeh title tu macam la nunggu sangat kan tarikh ngundi..Pastu macam la aku ni kompem-kompem nak balik ngundi.hampun oii aku nak balik Melaka ari ngundi tu..aku ni baru da la laki aku keje aritu.Nama aku nak balik sendiri memang la idok..Jalan mesti jamm pastu aku sorang je yang bole drive..Kete aku manual plak tu..Memang nangis la aku kalo balik Melaka..

Memacamkan alasan ko Yani..Padahal sempat je lagi nak g tukar alamat kat post office tu.Ko tu da la tahun ni baru nak start ngundi..aku baru 21 okeh tahun ni..padahal...

Eh korang ngundi ape?hahaha


Tuesday, April 9, 2013

Bebudak tiut miut..

Alhamdulillah bila bukak FB tadi ramai kawan n kenalan yang update pic new born masing-masing..Tahniah sume..Cecomel je baby dorang ni..Lets check it out baby dorang

Baby Tina classmate aku dulu masa kat Teknik Jasin.Gegurl tembam gitu..

Baby Sarina kawan masa keje kat Pilah dulu

Baby Sue kawan masa keje MOF dulu.Cam anak cina kan

Ni anak buah bestfriend aku Zue.Die ngah marah berkerut-kerut muka

Aina kenalan aku pegi kursus sesama dulu 

Last baby Siti kenalannaku gak masa sama-sama kursus induksi.


Aishh geram rase plak bile nengok babay orang kan?
Husband time kasih buat kamu sebab tak penah pun bangkitkan soal anak sepanjang 5 tahun kita kawin walaupun ma tau D memang nak sangat ada anak sendiri.Dulu masa ma penah pregnant D happy sangat sampaikan status D kt FB masa tu "finally after 3 years.."..ma memang tau D happy sangat time tu..tapi da tertulis bukan rezeki kita lagi..semoga tahun ni Allah bagi kita peluang untuk jadi parent..Amin

Minggu ni malam kene OT pasalnya aku ngah subur minggu ni..aku ni cycle period samapi 36 hari sekarang ni.Leceh tul nak kira.da la aku memang tak reti bab kire ari subur ni..

Tuesday, April 2, 2013

Cara aku menabung

Korang de wat saving tak tetiap bulan dapat gaji?Korang deduct gaji ke?beratur panjang kat post office ke?amik loan ASB ke?ke cara paling kuno simpan bawah tilam?haha..

Tak kira la pape pun cara kita asalkan ada saving kan..aku ni nak wat pengakuan sket.aku da umo 27 baru la aku wat saving secara ASB Loan dengan RHB Bank..aku ni memang liat sket bab menyimpan duit ni..al-maklumlah nafsu membeli tu kalah nafsu yang lain-lain...hahaha

Aku terjebak wat loan ASB ni sebenarnya seara tak sengaja.Masa tu aku g Easy RHB kat presint 15 tu tuk print out EPF statement..orang bank ni ko tetau jela kan..ayat dorang ni manis bab memujuk tu..memula tu malas je nak layan.alih-alih aku kene pukau ok (haha tipu je)..aku discuss ngan Nas so kitorang pun amik la 15K tuk 20 years kot..sorry aku da tak ingat..tapi installment dalam RM164.50 camtu.

Loan aku lulus dalam bape ari je mase tu sebab dokumen lengkapkan..Aku submit 20/12/2011.aku ingat date ni sebab tu la date aku miscarriage.minah tu cakap aku bole start bayar dalam 1/2/2012.kire gap dlm sebulan lebih la kan.dalam masa tu aku bole pikir balik.yang aku submit sakarang ni loan.bila nama pun da loan da tentu la terikat every month kene bayarkan?sampai due date tu aku tak bank in pun duit sampai la bulan 3.dalam masa tu jugak kebetulan SIL aku pun de amik ASB loan ni kat bank yang sama.Die cakap kalo aku tak wat installment nanti aku kene bayar gak penalti.nak watpe aku nak bagi bank duit free2 je kan?padahal aku tak dapat pape pun..so aku decide buat la jugak installment.sampai la sekarang aku tak miss tetiap bulan.da penah dapat pun hasilnya.

Tapi masa submit tu aku memang zero ok pasal ASB Loan ni..Baru 2 minggu lepas aku cari la info sket pasal ASB Loan ni.korang bole baca kat sini.

Pada aku wat ASB Loan ni memang tak merugikan.korang pun bole blaja menyimpan bile korang da wat ASB Loan ni tahun pertama tu je korang sakit sket.awal tahun pas da umum kadar dividen tu ikut korang ar kalo rasa nak shopping sakan bole kuakan.kalo da tak nak wat installment lagi biarkan jela dividen tu nanti bank deduct dari saitu jela.

Kesimpulannya pada aku ASB Loan ni bagus cuma kene tau lebih lagi tuk dapat keuntungan lebih lagi.aku rasa info kat blog ni memang berguna tuk orang-orang cam kite ni kan...

Sentap ok...

Ok nak bagitau aku ngah sentap pasal de klik panggil aku dak gemuk (realiti)..aku memang baru kat sini pastu aku jenis yang diam so orang susah nak ingat nama aku.Tadi die bagi aku task yang nak kene wat..

Him : sape dak ujung yang gemuk tu? (he asked someone)

Kak A : Yani la..ish mentang orang tu da kawin kemain susah nak ingat nama die

Aku senyum je konon cam aku tak dengar die sebut GEMUK..
Takpelah I is PEMAAF..

Tu tandanya aku kene diet lorh...
Ni sume salah Nas die slalu request nak makan tu nak makan ni..haha

Aku terharu...

Morning uollss...

Korang mesti tak tau lagikan yang aku sekarang da dapat tukar kat HKL pastu tetiap hari aku akan berulang  dari Putrajaya.Pepagi subuh aku kene kejar ERL.ok tu tipu.pepagi aku naik ERL dari Putrajaya pastu tukar LRT kat Bandar Tasik Selatan (BTS) nanti turun kat stesen Titiwangsa.

Kat bawah tangga turun LRT tu de orang jual2 kuih, nasi lemak sume la.Biasanya aku akan singgah beli kat 1 pasangan suami isteri ni.Dorang bisnes naik lori kecik tu.Banyak la choice kuih-muih yang dorang jual.Sedap la pada aku orang pun ramai je datang tambah lak pakcik tu jenis memang ramah memang banyak mulut mesra sangat la..

Tapi tapi tapi hari ni ape yang membuatkan aku bertambah suke rasa hari-hari nak beli kat situ lepas aku nampak tadi dorang bagi kucing makan.Dorang siap sediakan dry food letak dalam bekas bagi makan stray cat.Ya Allah sumpah mase aku nampak tu rase nak nangis pastu nak cakap ngan dorang time kasih sesangat...haha aku memang over ok kalo hal-hal berkait ngan kucing ni.Dalam hati aku berdoa dorang dimurahkan rezeki bisnes dorang tambah maju.

Aku siap tersenyum okeh sepanjang jalan tu walaupun hongeh (orang n9 cakap mengah) ahkak berjalan panjat bukit panjat tangga (5 anak tangga je pun) sampai menangis ketiak ahkak..Ni realiti okeh memang setiap hari aku akan berjalan dalam 1KM dari stesen LRT Titiwangsa tu lalu belakang lorong dengan anjing panjat bukit lintas lak jalan depan HKL yang kalo tak pro bole nangis tepi jalan tu sebab takut nak lintas jalan..Padahal ade je jejantas baru buat tapi pemalas kan..




Monday, April 1, 2013

Blogwalking

Yeay sonotnye BW rini sebab jumpa blog yang bloggernye super shantek...aku memang suke okeh merayap blog orang lagi2 kalo tuan tanah tu ohsem...



Dari pagi tak khatam2 lagi aku dok singgah melekat kat The Kasihs...aku memule jumpa blog ni bile masuk Nuffnang ritu...kak Filla ni blogger of the month tuk bulan Mac okeh..jumaat ritu lagi aku da start singgah blog kak Filla...kak filla ni sempoi je okeh cara tulisan die..tambah lak bile nengok gambar The Kasihs yang alolo geram nak geget...lagi2 si Amani@Ani...korang kalo singgah blog kak Filla confirm okeh korang tak berganjak nak kench pun siap tahan..okeh tipu..tapi memang best la..

Okeh blog kak Elly ni pun baru je jumpa pagi tadi...kak Elly ni plak kawan pada kak Filla..die ni pun ohsem jugak okeh...da la muke die ala-ala wife Dr Sheikh Muzzafar...aish untungnye la hubby die En Win tu..kak Elly ni pun ade daughters yang cute cam mommy die..

Okeh nak up sket lagi pasal 2 bloggers ni...dorang ni de on9 shop tau..name Tsugoi..ade jual cardigan yang memang shantek rasa nak grab sume..

So korang boleh la singgah kat blog dorang ni keh tuk kepuasan maksimum..ahaha lelebih ko kan...