ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Tuesday, April 2, 2013

Cara aku menabung

Korang de wat saving tak tetiap bulan dapat gaji?Korang deduct gaji ke?beratur panjang kat post office ke?amik loan ASB ke?ke cara paling kuno simpan bawah tilam?haha..

Tak kira la pape pun cara kita asalkan ada saving kan..aku ni nak wat pengakuan sket.aku da umo 27 baru la aku wat saving secara ASB Loan dengan RHB Bank..aku ni memang liat sket bab menyimpan duit ni..al-maklumlah nafsu membeli tu kalah nafsu yang lain-lain...hahaha

Aku terjebak wat loan ASB ni sebenarnya seara tak sengaja.Masa tu aku g Easy RHB kat presint 15 tu tuk print out EPF statement..orang bank ni ko tetau jela kan..ayat dorang ni manis bab memujuk tu..memula tu malas je nak layan.alih-alih aku kene pukau ok (haha tipu je)..aku discuss ngan Nas so kitorang pun amik la 15K tuk 20 years kot..sorry aku da tak ingat..tapi installment dalam RM164.50 camtu.

Loan aku lulus dalam bape ari je mase tu sebab dokumen lengkapkan..Aku submit 20/12/2011.aku ingat date ni sebab tu la date aku miscarriage.minah tu cakap aku bole start bayar dalam 1/2/2012.kire gap dlm sebulan lebih la kan.dalam masa tu aku bole pikir balik.yang aku submit sakarang ni loan.bila nama pun da loan da tentu la terikat every month kene bayarkan?sampai due date tu aku tak bank in pun duit sampai la bulan 3.dalam masa tu jugak kebetulan SIL aku pun de amik ASB loan ni kat bank yang sama.Die cakap kalo aku tak wat installment nanti aku kene bayar gak penalti.nak watpe aku nak bagi bank duit free2 je kan?padahal aku tak dapat pape pun..so aku decide buat la jugak installment.sampai la sekarang aku tak miss tetiap bulan.da penah dapat pun hasilnya.

Tapi masa submit tu aku memang zero ok pasal ASB Loan ni..Baru 2 minggu lepas aku cari la info sket pasal ASB Loan ni.korang bole baca kat sini.

Pada aku wat ASB Loan ni memang tak merugikan.korang pun bole blaja menyimpan bile korang da wat ASB Loan ni tahun pertama tu je korang sakit sket.awal tahun pas da umum kadar dividen tu ikut korang ar kalo rasa nak shopping sakan bole kuakan.kalo da tak nak wat installment lagi biarkan jela dividen tu nanti bank deduct dari saitu jela.

Kesimpulannya pada aku ASB Loan ni bagus cuma kene tau lebih lagi tuk dapat keuntungan lebih lagi.aku rasa info kat blog ni memang berguna tuk orang-orang cam kite ni kan...

4 comments:

  1. thanks for sharing dear..me pun sangatlah liat nak menyimpan tp dah ade anak nie, kena tekad :)

    ReplyDelete
  2. hehehe...menarik cara menabung tu :D

    ReplyDelete
  3. wina & zie meh la..xrugi pun tau

    ReplyDelete
  4. bayar installment macam mane ? dekat rhb / deduct dr asb tuh ?

    ReplyDelete