ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Friday, September 4, 2015

Bertukar header blog

Perasan tak aku dah tukar pic header tu.
Tq kat Sue-suesukasusun sebab di hari Jumaat yang mulia ni die dah sedekahkan header untuk reader blog die.
Sue ni pandai makeover blog tau..
Kalau nak gunakan khidmat dia bole terus klik sini untuk menggunakan khidmat dia.
Harga pun sangat berpatutan.

Sue payung cenggini

Aku edit sket jadik cenggini..
Ok la kan dari takde.

Pengasingan sisa pepejal

Rasanya ramai dah tau yang 8 buah negeri dah diwajibkan mengasingkan sisa pepejal berkuatkuasa 1 September 2015.
Buat masa ni tiada sebarang kompaun dikenakan kalau kita gagal melaksanakan penguatkuasaan ni.
Tapi mulai 1 Jun 2016 dah jadi wajib.
Kompaun sebanyak RM50 ye uols.
Antara negeri yang terlibat opkos la Putrajaya dan lain-lainya KL, N9, Melaka (Kak Malinda jangan nak ngelat ye...hahahah), Johor, Pahang, Perlis dan Kedah.
Kalau aku tanya sejauh mane pengetahuan korang pasal sisa pepejal ni berape percent agak-agaknye pengetahuan tu?
Ok jujur aku sendiri masih keliru macam mana nak asingkan betul-betul ikut ketegori mana plastik mana kaca mana tin.
Alah tu pun tak tau ke?
Bukan tak tau tapi pendedahan ilmu pasal recycle ni masih cetek.
Ok lah meh nak share ilmu pasal pengasingan sisa pepejal ni semoga boleh dijadikan panduan kita nanti.



Sisa ketogori ni akan dilupuskan dekat tempat pelupusan dan kutipan akan dibuat 2 minggu sekali.



 Yang ni kumpul g jual dapat gak duit semula...boleh beli jajan
Boleh wat recycle macam-macam deko gunakan botol plastik.

Nah boleh tanam sayur ke ape kan.
Pic dari google






Pasni hafalkan colour tong ni ikut ketegori ye




Rasanya tak susah mana pun.
Buatlah sekarang demi kepentingan generasi akan datang.

Nota kaki:
Masa aku dok kat Keramat AU2 dulu kat flat Columbia blok D tak silap memang ramai orang Indonesia.
Diorang ni agak pengotor ludah sane ludah sini.
Pastu sampah lak suka je dok buang dekat sungai depan blok tu.
Bayangkan sofa pun diorang boleh humban kat sungai.
Ni betul-betul akunampak depan mata.