ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Friday, July 31, 2015

Sape Diana?

Hahaha kat fb arini sibuk laki memasing test bini diorang konon accident kaki patah la luka la pastu ayat last nasib ada Diana..
Pastu yang bini da meroyan tanya siapa Diana.

Pinjam kat blog Peejburhan

So tadi aku test laki aku sendiri dak Nas..
Hahaha yes menjadi
Aku siap dapat mongok 
Ok aku pasghah 


Hahaha best


Thursday, July 23, 2015

Kerana mu kuarters

Patut la 2 3 hari ni aku dok pikir pasal rumah sendiri je.
Rupa-rupanya tadi call Bahagian Pengurusan Hartanah (BPH) nama aku dah naik bulan 3 aritu lagi cuma aku tak dapat apa-apa info pasal offer tu.
So nama aku dah dikeluarkan.
Tapi tadi kata kerani tu dia akan masukkan semula nama aku dalam list ape tah die ckp tadi tapi nak kena bincang dengan pegawai dia dulu.
Ya Allah mudah-mudahan ada la rezeki aku nak duduk rumah sendiri.
Terbayang-bayang dah duduk rumah sendiri walaupun kuarters dapat gak deco-deco.
Nak meletop-meletop rasa ketidaksabaran nak mendeco-deco rumah bila dapat duduk rumah sendiri.
Yela sekarang ni aku dok menumpang je kat rumah akak ipar aku.
Duduk sendiri dibandingkan dengan duduk menumpang ni sangat-sangat berbeza okeh.
Ko nak sentuh sikit pikir tu rumah orang.
Ni ha kejap-kejap check email kot dia da bagitau sok boleh masuk...
Hahahaha ko dah kenapa tak menyabau?
Korang kena paham setelah bertahun menunggu bila dapat berita agak baik camni dia punya perasaan gembira tu sampai tahap nak belanja semua orang la..
hahaha gitu ko punya tipu.
Tak tergambar la lagi seronok dari nak kawin.
Ni belum betul-betul dapat ni kang kalau dah dapat memang betul-betul belanja orang ni.

Korang doakan aku betul-betul dapat duduk rumah sendiri a.k.a kuarters atas nama aku sendiri dalam masa terdekat ni yer....

Nanti dah pindah aku dah plan nak pasang
WALLPAPER
CERMIN
GANTUNG FRAME GAMBAR CECANTIK
BELI CHEST DRAWER
BELI MEJA MAKAN (selama kawin 4 tahun takde meja makan okeh)
BELI BUNGA NAK LETAK ATAS MEJA

Cantik kan?(gambar cilok dari fb:Jom Deco Rumah PPR kita)

Cantik kan?(gambar cilok dari fb:Jom Deco Rumah PPR kita)

p/s:eh ada yg rindu aku tak?tunggu aku update ye.sekarang idea nak menulis belom ade

Tuesday, July 14, 2015

Padi House - Berbuka puasa ke 23

Jumaat aritu Akiko dah pun setahun ikutkan kalender Islam.
So akak ipar aku nak belanja.
Takde pun aktiviti memotong kek ke ape.
Just makan-makan dekat Padi House Bangunan Galeria Presint 3.


Kitorang sampai memang dah nak masuk waktu maghrib sangat.
Akak ipar aku dah sampai lama dah dengan kawan-kawan dia.
So diorang dah order makan siap-siap.

Birthday girl leka tengok azan

Alolo comotnya anak mama ni.Selamat hari lahir sayang

Aku ngan Nas makan Grilled Chicken with Cafe de Paris- RM17.90
Recommended.
Licin aku makan (mana ada makanan di situ ada aku..ahaha)
Wedges dia sedap bangat

Macadamia Cheese - RM11.90
Sedap tapi agak manis bagi aku.
Ni kira kek birthday Kiko la..hehehe

Takde gambar air aku lupa nak amik.
Air pun sampai lepas aku siap makan.
Air Nas lagi sedih makanan semua dah licin baru sampai.
Terpaksalah minum air mineral je dulu.


Melayan Akiko bersosial dekat sudut untuk kanak-kanak


Sorry takde gambar bil.
Tapi aku tengok bil untuk 7 orang makan RM200++.. 
Ok la tu kan?






Friday, July 10, 2015

Free sample lagi

Minggu ni terima lagi free sample.
Best bila dapat free sample ni lagi kalau barang tu memang kita guna.



Semalam dapat set Bio Essence Tanaka White.
Ada cleanser, day cream & night cream.
Aku memang pernah la guna TW ni tapi cleanser dengan toner jela.
Best tapi aku dah tukar lain.
Tapi tetap setia dengan Bio Essence cuma BE kan memang banyak jenis.

Suka bends kecik-kecik ni comel je.
Pastu senang kalau nak travel nanti.
Korang yang nak try dapatkan sample percuma cam aku selalu dapat ni bole try kat sini

Apsal iklan kat blog tak sama dengan list earning Nuffnang?

Sape boleh tolong jawabkan kenapa benda ni boleh jadi?

Nampak tak iklan John Master tu dengan iklan eskrem Magnum tu?

Pastu tengok list earning aku

Takde langsungkan dalam list tu iklan eskrem Magnum dengan John Master?
Kenapa yerk jadi camni?
Aku dah anta tiket kat Nuffnang pasal benda ni.
Tapi belum ada feedback dari diorang
Nuffnang tolong jawab persoalan saya ni.


Thursday, July 9, 2015

Fesyen baju melayu alaf baru

Aku suka sangat tengok lelaki yang pakai lengkap baju melayu dengan sampin siap songkok.
Kena lak kalau jenis kain baju melayu tu dari kain cotton aduh cam pahlawan la.
Kemas sangat.
Etika berpakaian dalam government khas untuk lelaki pada hari Jumaat adalah set lengkap baju melayu.

Credit to google
Camni kan ke segak bergaya

Tapi tapi tapi ada jugak orang bingai yang dok konon-konon nak buat kelainan reka fesyen baju melayu kalau ko tengok pun nangis.
Nangis Hang Tuah tengok fesyen baru ni.
Nak tengok rupa cam mana?
Semoga korang tak terkejut beruk tengok fesyen tu semua ye

Nasi arab oh nasi arab

Laki bini dah lama craving nasi arab.
Makanan wajib makan sekali sebulan.
Asal makan nasi arab ni masa aku pregnant Kiko dulu.
Masa tu dah sarat pun.
Sebelum aku bersalin tu sempat 2 kali makan nasi arab kat sini dan masa tu pun bulan puasa tahun lepas.
Restoran pilihan kitorang memang takde lain Mr. Kabab & Briyani kat Presint 15 tu.
Sampai dah tak payah tengok menu sebab asal pergi mesti order menu yang sama.


Mr Kabab ni kalau bulan puasa memang packed. So kitorang datang lewat sikit dalam 8 lebih camtu.


Mr.Kabab & Briyani
Jalan Diplomatik 3/1 (Presint Diplomatik), 62050 PutrajayaWP Putrajaya, Malaysia
Corner lot sederet dengan Bank Rakyat
Operating hours:
Setiap hari 11.00 pagi hingga 11.30 malam

Ni menu pilihan aku lamb kabsa with mendy rice

Tandori chicken with mandy rice pulak pilihan Nas. Dia tak makan kambing so aku je yang selalu kecek ayam dia..hahaha

Deco dalam restoran ni.

Restoran ni memang sesuai untuk family/office gathering. Kosong dah sebab semua orang dah balik masa kitorang sampai

Tandori chicken with mandy rice

Ko tengok kambing tergolek 3 ketul ya Allah nikmat tak terhingga makan

Makan dengan sos tomato & kuah kari 

Setiap kali makan memang charge banyak tu la.
Aku lupa snap mango lassi dia yang kalau minum nak lagi
























Marilah kita berkongsi #Rezeki3Saatagar memberi peluang anak-anak yatim megadakan rumah  terbuka mereka pertama. http://my.shareddis.com/p/aMxXX

Wednesday, July 8, 2015

Nasi ayam simple - Buka Puasa ke 20

Dah lama aku tak share makanan berbuka aku kan? 
Mesti korang rindu..
Hahaha perasan

Aku tah pasal craving nak makan set ayam golek dekat Dengkil tu sesangat.
Kedai dia biasa je tapi tah mengade sangat lak tekak ni.

Credit pic dari google

Credit pic dari google

Kedai ni diusahakan oleh muda-mudi kawan ke sedara-mara aku tak pasti.
Konsep kedai diorang ala old school.
Kerusi meja dari pallet.
Lokasi dia sebelah Sekolah Menengah Kebangsaan Dengkil seberang Petronas Dengkil.

So semalam untuk melempiaskan keinginan aku masak sendiri.
Gigih ko

Takdelah aku golekkan ayam ni cuma dia terdampar dalam lopak kuah black pepper 

Aku perapkan dengan serai, bawang putih, halia, sos tiram, garam sikit, sos tomato dengan blackpepper crush.
Dalam sejam masuk oven 200 Celsius api bawah je 50 minit.
Tinggal lagi 10 minit aku tukar api atas je.

Pastu masak nasi.
Tumbuk bawang putih dengan halia pastu tumis sampai naik bau.
Aku campurkan ayam yang tulang sebab takde kiub ayam.
Baru masukkan beras yang dah direndam sejam goreng sekejap.
Masukkan air secukupnya.

Pastu aku buat bak choy sos tiram ni.

Kebetulan sos masa beli ayam golek kat bazar aritu tak buka pun lagi aku simpan dalam peti ais tinggal panaskan je.




Persiapan raya untuk Akiko

Korang dah shopping baju raya sendiri baju anak-anak?
Aku sudah dapat je gaji 25hb hari ahad tu terus pergi Jusco Equine cari sepasang dua untuk anak dara tu.
Akiko ni jenis badan kecik je.
Jangan tak caya kalau aku cakap umur lagi bape hari nak setahun ni dia masih pakai baju masa lahir yang saiz 3 bulan tu.
Penjimatan di situ.
Sebenarnya takde lah jimat sangat pun sebabnya aku ni pantang tengok baju budak-budak.
Comel sangat kan mesti nak terbeli je.TERBELI???hehehe
Baju kurung tak yah beli tuk Kiko sebab baju dia pakai masa kenduri aqiqah aritu masih muat.
Mama tambah baju casual jela eh.

Ada 50% diskaun so dapat la harga RM 27.50
Baju tuk pakai hari kedua nanti
Baju tidur
Teringat masa kecik-kecik dulu mak aku mesti belikan baju tidur untuk kitorang adik-beradik bila nak raya.
Alah dulu-dulu mak bawak pergi kedai-kedai celah lorong je kat pekan Tampin tu.
Sampai sekarang aku tak paham kenapa malam raya pun nak kena ada baju baru.

Baju basahan kat rumah.
Legging tu beli RM6 kat downtown Putrajaya tu
Baju tu aritu tengok kat Uniqlo 3 helai RM19.90.
So rembat 2 set 1 sleeveless 1 shortsleeve

Kasut raya sepasang

Lengkaplah persiapan raya untuk anak.
Untuk mama baju masa kenduri aqiqah baru pakai sekali pastu 2 lagi dah tempah kat kawan aku.
Cukuplah 

Artikel tempelan
Sedar tak sedar kita hampir meninggalkan Ramadhan cuma 9 hari je lagi.
Kita tak pasti adakah akan bertemu Ramadhan tahun depan.
Kita sering diingatkan Ramadhan bulan mengumpul pahala.
Dikesempatan ini marilah kita mensyukuri nikmat yang kita perolehi sepanjang menjalani ibadah puasa kita di bumi Malaysia ni.


Karipap sardin meletops

Ingat tak aku pernah mention yang aku nak perkenalkan korang karipap sardin meletop makan  1 nak sepuloh.
Haa gitu..(eh tertukar jadi baby AA pulak..)
Karipap dia cinonet je dalam anggaran saiz 6 cm je tapi isi dia memang penuh pastu sardin pun tak rasa hanyir.
Aku bulan puasa siap dah beli 4 bungkus pastu tambah lagi 4 bungkus.
Sebungkus beli dengan kawan aku RM5.50 ADA 12 biji dalam tu.
Keluaran Bumiputera insyallah Halalan toyiban.

Macam-macam inti ada. Pau goreng pun hado

Keluaran Zemey Frozen alamat diorang dekat Kampung Sesapan Kelubi Beranang Selangor

Haaa tengok sekali beli 4

Sekali goreng wajib 8 biji..

Kepada sesapa yang nak mencuba boleh contact 

ZEMEY ENTERPRISE

011-23440422 or 011-23440532


Tq P1 for offering us the loyalty program

2 hari lepas aku rceived call dari costumer services P1..
Memula dengar dia perkenalkan diri nak promote produk terbaru diorang aku dah mula layan tak layan.
Tapi aku tak lah zalim nak letak phone kat tepi biar dia bebel sorang-sorang.
Aku dengarkan lah jugak apa dia cakap.
So aritu dia nak promote kat aku as a loyal customer P1 offer untuk bagi tambahan 16GB dengan harga yang aku bayar sekarang.
Aku dah mula fikir-fikir dah masa tu.
Pastu dia tambah lagi cakap ada diskaun lagi RM 10 untuk 1 tahun pertama.
Wow ni lagi best ni.
Pastu dia tambah lagi kata kontrak aku akan disambung ke 2 tahun lagi..
Bab tu terus jadi tak best aku mula la bagi alasan.
Biasalah kalau orang sales ni diorang tetap ujuk jugak sampai kita setuju nak amik produk diorang.
Apa jadi akhirnya????Jeng jeng jeng
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Aku agreed untuk terima tawaran LOYALTY tu...
Takpelah sebenarnya banyak keuntungan berpihak pada customer pun untuk plan yang diorang offer ni.
Tapi P1 please yer nanti jangan nak sendu semput services yang korang bagi tu ye.
Report polis kang.

Sesejak laki bini dok bersmart phone ni penggunaan data wifi kami tidak lagi membazir.

Tuesday, July 7, 2015

Berbuka di Dataran Perbadanan Putrajaya

Semalam balik kerja kepala rasa sesak sangat.
Mood nak masak pun kelaut la jadinya.
Padahal dah keluarkan ikan konon nak masak kicap.
Pas mandi sementara nak tunggu ikan defrost terus decide ajak Nas berbuka kat luar je sebab kepala serabut.
Tekak rasa nak makan nasi ayam golek dekat satu kedai makan ayam golek kat Dengkil tu.
Tapi confirm ramai orang kalau nak pegi betul-betul time berbuka.
Habis nak makan kat mana?
Tak kisah la yang penting keluar lagi pun weekend aritu terperap je kat rumah kesian si kecik Akiko.
Redah je keluar pergi bazaar Ramadhon kat Presint 2 tu.
Pergi pun dah kul 6.30 so orang pun dah tak melaut sangat la.
Pergi pun belah-belah depan je.
Ni la kali pertama aku jejak bazaar puasa tahun ni.
Nampak nasi beriani terus beli sebungkus untuk Nas.
Sekali nampak ayam golek terus pergi beli setengah ekor.
Ala takkan nak makan camtu je?
Pergi balik kat gerai nasi beriani tapau nasi je.
Pastu beli air.
Masa ni tak terfikir lagi nak makan mana.
Sampai kat kereta baru teringat ada alas canvas.
Jom berbuka kat dataran perbadanan.
Sampai ngam-ngam azan.



So kecik pun nak makan ayam golek jugak. Aku kunyah-kunyahkan suap kat dia.

Sibuk nak jalan dah sekarang. Harap-harap raya ni dah boleh berjalan. Comel je budak kecik baru belajar berjalan

Bagi minum susu hayun sikit car seat tu terus hanyut

Ini budak nak tido wajib ada kain buat pegang je

Patutnya car seat tu dah tak sesuai dengan umur Kiko tapi sebab jarang sangat nak pakai aku tak beli lagi yang toddler punya.
Car seat infant ni memang standby je kat bonet.
Kalau bawak stroller kang pindahkan kat seat passenger.

Korang kena cuba berbuka kat tempat terbuka camni ala-ala picnic memang best sangat.
Tungu budak ni bangun kita sambung merayap jualan hari raya kat depan mahkamah tu.







Monday, July 6, 2015

Program Pertukaran Belia Malaysia-Korea - 1st Step

Pejam celik dah hari ke 19 puasa ek.
Mood mengupdate blog macam ke laut je dah..
Hik hok hik hok takde lah.
Tapi weekend macam payah sikit la sebabnya kekangan masa tu.
Yela time tu la nak main dengan anak layan kerenah dia puas-puas.
Dan mulalah CPUV pun dah takde masuk-masuk lagi dah macam 2 minggu lepas.
Why NUFFNANG?Why?
Takpelah rezeki ada kat mana-mana je ye dak?
Asalkan tak tetap berusaha.

Cakap pasal rezeki ni haa nak tunjuk.


Iols dah isi borang tuk pertukaran belia Malaysia-Korea uolsss..
Tak sabar mak.
Mudah-mudahan ada rezeki la.
Insyallah kalau rezeki 21 Oktober ni berangkat la.
Puiii baru hantar borang permohonan dah riak..
Ni bukan riak uols aku just nak share betapa banyak peluang yang kerajaan peruntukkan untuk kakitangan dia menimba ilmu.
Ni salah satunya.

Syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:

1. Kakitangan kerajaan terdiri dari gred 1-40 sahaja
2. Berumur tak lebih 40 tahun pada 1 Januari 2015
3. Mencapai markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) purata 85 markah ke atas bagi tahun 2012, 2013 & 2014 
4. Tidak mengikuti kursus jangka pendek di luar negara dalam tempoh 1 tahun kebelakangan atau kursus jangka panjang dalam tempoh 2 tahun kebelakangan 
4. Tak tersenarai dalam senarai hitam JPA (PTPTN kasik setel dulu)
5. Bersih daripada pertuduhan/tindakan tatatertib 
6. Telah mengisytiharkan harta (dalam HRMIS)

Surat edaran dari JPA untuk rujukan






Nampaknya semua syarat lepas.
Insyallah ada rezeki iolss dapatlah terbang ke Korea.
Kecek Korea sikit.
ANASAYO
DAEBAK
Haa boleh dah ni..

Sesapa kakitangan kerajaan bergred 1-40 yang berminat ayuh isi borang segera.
Ikut lah step seterusnya.

Mana tau kalau bukan rezeki aku rezeki korang yang baca blog ni.