ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Tuesday, January 31, 2012

Dialog di kaunter

Satu petang kat kaunter pendaftaran pesakit HTAN

Petugas kaunter : Waris N****H...Encik alamat di mana?

Waris pesakit : Alamat blablabla...

Petugas kaunter : Ape hubungan dengan pesakit?

Waris pesakit : Isteri saya

Petugas kaunter : Isteri encik da kawin ke belum?

Waris pesakit : %$#@&*^

Celik Mata dan Jiwa Seorang Isteri

Meh rini nak share ngan sume para isteri & suami panduan untuk para isteri...maybe sikit sebanyak bole terkesan kat hati kite...nasihat ni tak khusus tuk kaum hawa ajer yer...



Sunday, January 29, 2012

Ikhlas hokehhh

Tetibe aku rase mulianye la bile kite keje kat hospital ni..lebih-lebih lagi kat hospital daerah camni..pasal yang datang tu kebanyakannye adalah orang yang kurang berkemampuan dari segi kewangan pastu yang datang pun adalah muke yang same baru bape ari discharge & masuk balik...dorang yang datang ni pun orang-orang tue...tapi kesian bile dorang ni da takde pendapatan pastu da skit asyik ulang alik hospital...hospital ni pun walaupun kerajaan tapi bil kene bayar gak..even kadang tu bil die tak banyak cam hospital private tapi ade jugak yang tak mampu bayar...so serahkan kat pegawai la nak bagi kurang bape...tapi ade jugak tu yang memang mampu tapi nak mintak kurang jugak sampai sanggup bertekak ngan pegawai...adoi laa...kekadang tu aku ni jadik tak sabar gak ngan manusia camni...

Ikhlaskan muke anda walaupun kene keje pagi raye...huwaaaa


SABAU JELA DAN BELAJAR UNTUK MENCINTAI PEKERJAAN YANG KITE ADE SEKARANG..IKHLASKAN DIRI...PEKERJAAN KAN SATU IBADAT

Duit syiling baru pun ade????

Aritu la mase g beli roti kat Melaka Sentral dak cashier tu pulangkan duit kat aku...aku ni siap la nak pulangkan duit syiling 20 sen baru tu kat dak tu balik...

aku:dik ni duit singapore kot...

cashier:xde la kak tu duit syiling baru...

aku:wat muka peliksss(sebenornye nak cover sebab xtau hal dalam negara sendiri)

hahaha padan muke ko...asal berite je tukar channel...sok kabau jarang nak beli...hikhik

pasni da tak gayat tengok duit baru...

Saturday, January 28, 2012

Zinger burger 49 days

Opppss jap2...hehe bukan la maksudnye aku makan zinger burger selama 49 hari berturut-turut...yang sebenaunye aku dok melayan cite korea 49 days sambil ngunyah zinger burger pembelanjaan kak Reka partner aku keje petang ni...hehe bole pulak layan korea sambil makan sambil keje...multitask hokeh...hehe takde la...da koje den dok daftar orang nak masuk wad..klo orang takde mase tu la baru wat keje sampingan nih...

Rakus...sila buka mulut lebar...

Layan gak cite ni

Cite ni pasal sorang pempuan ni die koma pas accident...ade 20 episod..die cume di bagi mase selame 49 hari tuk kumpul 3 titik air mate dari orang-orang yang ikhlas sayangkan die selain dari parents...macam-macam la yang die tempuh sepanjang 49 hari tu..tapi last die mati gak sebab organ dalam perut die pecah...aku nangis gak mase tu..

Seronok ari-ai camni...sok sape lagi nak belanja meh jangan memalu...

Asam pedas ikan dory

Edisi mari memasak kali ni aku try masak asam pedas ikan tapi gune filet ikan dory..hehe biase orang wat masak ikan sweet sour je kot...cane ek aku dapat idea ni...ang sebetulnye ritu pas jenjalan ngan En Somi g boling ngan makan eskrem tu kitorang g carrefour nak g carik ikan...En Somi request nak mkn asam pedas plak...tapi tang2 tu la kat carrefour takde ikan langsung..yang hado ikan bangkai pecah perut mate merah...hoho pale da ligat nak mintak En Somi pegi pasar kang die malas tarik muko ngan den...adehh cane ni erk...tuptup terlintas nak try ikan dory la wat asam pedas...make tercipta la resepi aku...

Asam Pedas Ikan Dory

700g (fillet ikan dory)
Cili kering 15-20 biji (kisar)
Bawang Merah 3 biji (kisar)
Bawang Putih 2 ulas (kisar)
Seinci kunyit hidup (kisar) - fungsi untuk hilangkan rase hanyir
Serai sebatang (ketuk-ketuk)
Daun Kari setangkai
Daun kesum
Bendi
Air asam jawa 

Tumis bahan kisar tadi sampai garing.Campak dari jauh daun kari ngan serai tadi.Da garing tu masukkan air asam jawa, garam, perasa aku guna gula sesudu je.Biarkan mendidih baru masukkan ikan tu sebab takut hancurkan.Masukkan gak bendi skali.Biarkan mendidih sampai ikan masak.Bole la dihidangkan...

Camni la ghopenye mase memule tumis tu

Filet ikan dory yang da potong mengikut cite rase

Tumbuhan yang nak dimasukkan dalam tumisan tadi

Ghope tumisan  yang da garing

Da siap...

Marilah bersantap....

Bermanjean berdatingan...

Ishhh tak puasnye berdating kat Melake berduaan ritu..Khamis ritu kitorang sambung edisi khas berdating ngan aktiviti mari menggolek bola boling ngan makan eskrem kat Alamanda sajok...muahhhaha seronotnye...takdo la terer pun tapi memain mengeratkan hubungan...aku bole kalah ngan En Somi lagi..ooohh tidak...nengok gambar jom...

En Somi menggolek bola bolingnye walaupun gaya ke laut

Eskrem mahal rase biase jerk pun...Yang ni perisa black forest

Yang sebetulnye gambar ni amik mase eskrem hanya tggl waffle jerk...hehehe

Nampak tak rege tu?Ni pestime makan eskrem mahal...1 skop RM12.90+waffle RM2.00

Ape pun best sangat dapat mengeratkan hubungan ini...Nak lagii

Tuesday, January 24, 2012

Bau ketiak suami penenang stress

Aiyakk tajuk n3 kali ni agak panas..kali ni aku nak bawa fakta ni yer pasalnye memang aku da try...korang percaye tak bile korang ngah stress even tak stress pun bile korang cium bau ketiak hubby korang maka akan berterbangan la sress itu...tapi berpade2 la kalo nak cium pun kan...jangan la pulak mase die baru balik dari joging ketiak ngah nangis tu korang terus g cium...itu bukan menghilangkan stress tu mendatangkan penyakit namenye...ICU tempatnye nanti...


Bahagian Biologi Manusia di University Pensylvania beberapa tahun lalu. Kajian yang dilakukan kat sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan dan melancarkan perjalanan haid. Menurut laporan The American Biology Journal of Reproduction, sebelum ini bau ketiak lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya. Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut. Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur. Hasilnya sungguh unik.Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang.

Pasni bile stress je bole la cium ketiak suami masing-masing...tp kalo yang belum kawin tu jangan plak nak g cium ketiak suami orang lain..hikhikhik...artikel ini ditujukan khas buat pasangan yang sah bernikah yer...

Sunday, January 22, 2012

Sayang pun biar la berpada-pada

Hehe ayat tak menahan..sume kejadian Allah yang bernyawa pasti de perasaan ni...S.A.Y.A.N.G..syang ibu pada anak..sayang anak pada ibubapa..sayang pada haiwan..tapi arini aku nak kongsi tips cam mane nak menyayangi...tapi lebih kepada sayangkan kekasih la...


1. Sayangi die dengan hati, bukan dengan perasaan. Kalau kite letakkan sesuatu hubungan tu berdasarkan perasaan, kelak akan gagal sebab perasaan kite ni sentiasa berubah dari masa ke semasa.Macam pantai dihempas ombak...Yang ni susah sket sebab biasenye memang kite ikut perasaan je kan..

2. Sayangi die seadanya. Die sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang die kerana sekali korang ubah die, selamanya kite akan terus mengubah diri die.Haa yang ni penting sebab bile kite ubah die ikut citarase sendiri make die akan kekal dengan kite sementare saje...

3. Sayangi die sepenuh hati. Sesungguhnya die telah banyak bekorban untuk kite. Dengan kelebihan yang ada pada die, die boleh je nak jalin hubungan dengan orang lain yang lagi sempurna tapi kerana cinta yang mendalam, die telah memilih kite.So jangan la korang sanggup nak main tarik tali dengan keluhuran cinta die.Sekali kite da lukekan hati seseorang kite takkan dapat balik hati die yang dulu...

4. Hormati pendirian dan keputusan die. Jangan nak merayu dan jangan nak cipta alasan biar die nak terima korang sebab nanti yang korang akan dapat hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati..Haa ni lagi bahaya...jangan wat ye dek non..

Sekian tips dari doktor...

Cousin's new born

Si kecik ni sangat bertuah sebab dilahirkan di negara orang; Ireland...Actually ni anak cousin aku yang dok kat Ireland tu..Da dapat sepasang anak die..Dulu mase kecik2 kitorang rapat sangat..aku suke pegi rumah die bile cuti sekolah..Comel je kan baby bambam ni name die Alyaa Khalisya..Muke die copy paste abang die Amirul Khalish..Jom layan gambar...

Alyya after 14 hours of life..lahir 12/1/2012 22:02

 Baby Alyaa confuse..

Ni si abang..same kan muke dorang...

Tak sabar nak tunggu dorang balik Mesia...

Friday, January 20, 2012

Al-fatihah wat Izwan Pilus

Bukak fb tadi kawan sume sibuk update Izwan Pilus meninggal dunia pada jam 6.15 petang tadi di Hospital Pusrawi, Jalan Tun Razak KL akibat dari blood poison.Aku actually tak minat die pun.Ape pun al-Fatihah untuk Arwah Khairul Izwan Pilus, 32.

Gambar terakhir beliau mase ditahan di wad..

Kesedapan...

Adehh..tadi pagi projek besar mengemas rumah..Fuhh menangis ketiak mencuci rumah nak menghilangkan bau kucing pas sume kucing2 tu dah dipindahkan...Nak cite sedey sikit..sume kucing aku terpakse aku & en. somi pindahkan dengan alasan rumah kami ade gangguan mahkluk halus pihak berkuasa  quarters tempat kitorang menginap..Biase la da name pun quarters mane bole bele menatang pun kan..huhu tp nak wat cane kitorang rela pakse la pindahkan dorang kat Pusat Jagaan Kucing (PJK) seramai 9 ekor manakala (sila guna perkataan skema ya) 2 ekor lagi nasib de orang yg sudi adopt...Ok berbalik pada cite asal..pas selesai mengemas tadi tu dengan kepenatan & kebasahan ketiak kitorang order Domino's je...aku order on phone je..order tuk 4 org mkn..sbnrnye aku bukan dengar sangat pe menu yang die recommend pasalnye suare die punye la kuat yakni nyaring...pas cakap nak topping ape & die repeat menu pastu harge skali just tunggu lagi setengah jam pizza pun sampai..tapi kan Domino's ni memang bagus ar sebab dorang janji sampai dalam 30 minit maka sampai la dalam mase tu gak..wah bile sampai je memasing kemain tak menyempat...skali aku tengok eh apsal yang 1 ni nipis plak ni?ni yang rase nak marah..tapi skali en somi tarik nak masuk dalam piring peh meleleh cheese..yummyyy tak terkate kesedapan pizza baru ni...korang tak cube ke?jangan tanye mane gambar bukti aku makan bende alah n sebabnye sume da melahap tak sempat nak snap gambar...ampunnn

dasar tamak order set yang ni..amat berbaloi la kan...

 ni la die pizza baru yang aku dok try tu..sedap sehh..topping pun memang aku mintak beef papperoni..

Wednesday, January 18, 2012

Home deco simple sajok...

Meh layan gambar home deco yang simple but nice nih...
Mencuci mata di petang rabu..
.Ade unsur MERAH yer di sini...
Woww I like gituu...






Simple jer kan...senang nak kemas...

Blog Resepi Pilihan Hati

Arini aku nak review blog pilihan aku tuk refer resepi...Mari kite lihat sapa yang kena...



komen aku tuk  blog ni resepi die sgt menarik dari segi rupe..tp aku blom try lagi resepi die.

lagi 1 blog yang aku nak kongsikan ni pun same menarik gak dengan yang tadi.


So yang kat lua sane kalo rase nak cube resepi dorang ni bole la view kat link yang aku attach tu...

Selamat beramal mencuba.




Tuesday, January 17, 2012

Pengalaman aku gune VCO

Assalammualaikum

 Rini aku nak share ngn korang pengalaman aku gunakan produk VCO ni.Aku da guna dekat sebotol la.Memule gune tu aku mmg xperasan keberkesanan produk ni kat aku. Tp 2 bende yg maybe kebetulan berlaku kat aku.last 2 months aku disahkan +ve pregnant.Pas dah sah tu aku stop ambil VCO ni sebab takut effect kt baby.Tapi di takdirkan Allah kandungan aku dapat bertahan setakat 2 bulan je.Takpelah kan..Pastukan orang tegur saiz aku cam mengecik sket.Hehehe sukenye..

Ok sume kt sini aku nak share korang antara kebaikan VCO ni.

- Menghilangkan parut jerawat dan strechmark bagi wanita yang hamil.
- Mengurangkan masalah jerawat, berminyak, dan kering.
- Membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan angka metabolik.(agaknye la yg aku rasa)
- Melembutkan kulit muka dan memberi perlindungan dari sinaran matahari.
- Meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental.
- Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin
- Melindungi tubuh daripada kanser.
- Jerawat cepat susut
- Mengembalikan kitaran haid yg normal(ni pun aku rase)
- Sistem penghadaman lebih baik
- Kesuburan(yup aku alami)
- Kurangkan rasa senggugut
- Batuk dan Selsema cepat hilang
- Mengurangkan tidur berdengkur(hehe En Somi kate sekarang da kurang sket)

Monday, January 16, 2012

Kemungkinan hamil semula lepas keguguran

Aku miscarriage bulan lepas 20.12.2011.Until now aku belum datang period yang pertama lagi sejak tu.ade kamungkinan da lekat balik ke ek?Kalo ade alhamdulillah.Kami somi is3 bersyukur yang amat.Kesian si somi da kepingin sangat nak ade anak sendiri...

Ya Allah permudahkanlah urusanku untuk mendapatkan zuriat sendiri...Aminnnn

takde pape yg penting...

Hurmmm malas je rase nak tinggalkan hubby kt rmh ktrg kt Putrajaya.tp aku kne balik Pilah gak sbb nak kais pagi ptg siang malam kt cni utk bersuap-suap nasi sesuap nasi.Tapi rini hubby rajin antakan smpi Semban naik komuter.hehe seronok tak terkire tp bile nak berpisah tu yg sedey.Aku cam biase mmg standby tisu la kan.Hubby siap ckp nak ikut aku balik cni.Huhuhu lagi la aku rase sedey.Tp xpe la minggu depan nk jumpa semula dah.


Biarlah aku cepat-cepat dapat pindah dekat ngn hubby aku.Orang cakap PJJ cam aku ni berisiko.Memang pun...