ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Monday, July 29, 2013

Tetamu Sabtu





Sekejap je kan da masuk ramadan ke 20.Lagi 9 hari je nak beraya dah.Aku ni sepasang baju pun belum beli lagi.Tah kenape tahun ni langsung tak rase ghairah nak beraya.Aku rasa sebab dari awal puasa lagi da ingat tak balik mane kot sebabkan Nas tahun ni kene lak keje.Dah tu morning shift plak.Da terus terbawak-bawak perasaan tu.

Entry ni sebenarnya nak cite pasal ada tetamu datang rumah Sabtu aritu.Bukan sape je pun.Kak ipar aku datang bawak sorang kawan die.Best kan kalau buka puasa ramai ni.Even ritu ada 4 orang je pun.Semangat ko aku.Kul 2 camtu keluar pegi beli barang basah sampai rumah kul 3 terus start masak.Semangat ko aku.Hahaha.Menu aritu special requested by my akak ipau.Rase nak makan nasi tomato kato eh..So adik ipar die yang baik hati ni pun tunaikan la impian die.Lagipun sepanjang puasa aku belum pernah masak nasi lain selain nasi putih.Aku decide nak masak tu pun da tengahari.Pagi tu malas je rase nak keluar g beli barang.

Ok lets tengok...

Ayam masak merah.Benda pertama aku masak.Bawang tu sebenarnya da lupe nak masukkan sebelum angkat.So tabur jela camtu..

AYAM MASAK MERAH

8 ketul ayam gaul dengan serbuk kunyit & garam 
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 batang serai*
1 senduk cili blend/10 biji cili kering
3/4 tin kecil tomato puri
2 helai daun pandan - optional
1 batang kulit kayu manis saiz sederhana
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Minyak secukupnya untuk menumis
Tomato 2 biji belah 4
Bawang besar hiris sebiji

Gorengkan ayam tadi separuh masak.Ketepikan.
Blend barang bertanda *.
Panaskan minyak.Masukkan bahan blend tadi sekali dengan daun pandan yang da dipintal tu dengan rempah 4 sekawan tu.Da naik bau boleh la masukkan cili blend tadi.Teruskan tumis sampai pecah minyak.Boleh masukkan sikit air terus masukkan ayam.Masukkan tomato puri tadi.Kacau lagi baru perasakan dengan garam sikit pastu maggi cukup rasa baru masukkan gula.Ikut suka la nak manis tahap mana.Biar mereneh dalam 20-30 minit camtu dengan api kecil.Pastu masukkan bawang hiris tadi sekali dengan tomato tadi.

Nasi tomato.

NASI TOMATO

3 pot beras (rendam dalam 30 min baru cuci bersih toskan)
2 helai daun pandan - optional
1 batang kulit kayu manis saiz sederhana
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 ulas bawang putih*
1 ulas bawang besar yang kecil*
1/2 inci halia*
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak sapi
Baki tomato puri tadi
Air secukupnya

Tumbuk halus yang tanda *.
Panaskan rice cooker masukkan minyak sapi & butter tadi biarkan cair masukkan bahan yang da tumbuk tadi dengan rempah 4 sekawan dengan daun pandan.Da naik bau tu masukkan beras then tomato puri kacau rata biar sekejap.Baru la masukkan air banyak cam biasa kita masak nasi putih tu.

Tadikan beras tu kita rendam dulu kan?Aku rasa tujuan die untuk bagi beras tu kembang kot.Sebabnya kalau masak nasi-nasi yang camni air mudah kering tu yang kadang-kadang nasi jadi tak masak or terlembik.Tapi kalau kita rendam dulu sampai beras tu jadi putih cam beras pulut tu bila masak nasi kita elok je.Just nice.

Alamak tak lengkap la plakkan kalau makan nasi tomato takde acar nenas tu.
Ok  meh nak share gak cara nak wat acar nenas tu

Acar jelatah orang tetua panggil.

ACAR JELATAH NENAS

Sebiji timun sederhana
Nenas separuh saiz kec
Bawang besar hiris sebiji
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Cili sos 3 sudu besar

Potong kecik timun dengan nenas tu.Campurkan semua bahan tadi gaul serata siap.Senang je kan?

Selamat mencuba.Hahaha POYO

P/s:Sorry tadi pic tak keluar

Friday, July 26, 2013

Terbest foundation I ever use

Aku bab-bab barang mekap ni memang tak berape pandai la.Aku lebih suke penjagaan macam pakai scrub pastu masker dah tu pakai toner pakai lak moisturizer.Haa camtu la maksud aku.Tapi takde lah sampai aku tak mekap langsung cuma bila kita da jaga kulit tu bila tempek bedak ke bagai baru la nampak cam natural.Ko bayangkan kalau kulit berkerak pastu tempek lak lagi dengan segala foundation compact powder cane lak jadiknye rupe tu kan?

Macam aku sekarang pas da wat rutin cuci scrub pakai mask sume tu aku akan pakai toner kasik tutup balik pori-pori yang da terbuka tu.Toner ni penting eh korang jangan tak pakai lak sebelum nak sapu moisturizer tu.Pastu baru pakai foundation then compact powder.Pakai lip gloss kalau rajin bercelak.

Tapi satu-satunya foundation pertama yang aku pakai pastu terus jatuh cinta pandang pertama gituu 
adalah:


 
Yes ini lah satu-satunya produk yang da buat aku jatuh cinta.


Apsal yang aku suke sangat dengan foundation ni kan?Pasal bile pakai tu tak terasa berat kat kulit tu tau.Maksudnya kan ada sesetengah produk tu kalau kite pakai rasa macam tak bernafas je kulit tu.Tapi ni ringan sangat pastu kalau nak pakai compact powder pun tak payah banyak-banyak.Just pakai nipis je.Tu pun da nampak elok.Macam aku aku pakai yang natural.Macam kulit gelap boleh gunakan beige.Reason sebenar aku pilih foundation ni sebab die ada royal jelly extract.Haaa bile pakai tu memang lembut je terus rasa kulit.Lembut bukan sebab aku rajin scrub je tau..Sebab memula aku try pakai ni mase tu muke da seminggu lebih tak scrub pasal scrub abis.Pakai je terus rasa lembut.Ini bukan tifu punye maaa..Plus muke aku pun takde  berminyak.Tu lah pasalnye aku kata aku jatuh cinta kali pertama pakai tu.Lagi 1 ni produk Jepun.So boleh la verangan time pakai tu jadik awek-awek Jepun sekejap..Haha


Tengok tu nampak homey-homey je kan?haha iye kan jela..

Ok meh sini nak share harga die.Ok harga memang mahal la.Satu ni je harga da RM198..Ok tanjat boboi kan?Hehe don't worry my dear.Sebab sekarang tengah promotion.Beli 1 pastu yang 2nd tu korang da bole dapat diskaun 50%.So kalau nak try tu boleh la ajak member share.Aku ritu pun share so dpt la beli murah sikit.




Ok meh nak tunjuk sket kandungan die.

Adunan Eksklusif Pigmen Mineral

Kandungan mineral semulajadinya memberikan perlindungan SPF untuk mencegah proses penuaan akibat pendedahan terhadap cahaya. Lebih istimewa lagi, teksturnya yang halus memudahkan sapuan yang sekata ke kulit wajah.

Kebaikan:
  • Menyerap minyak yang berlebihan
  • Membenarkan kulit bernafas
  • Sebagai lapisan pelindung wajah (memantul semula sinaran UV supaya tidak meresap masuk ke dalam kulit)
  • Ejen anti-keradangan kulit
  • Menghaluskan kulit wajah

Ekstrak Jeli Raja dan Kolagen

Kaya dengan mineral halus, asid amino dan enzim yang melindungi kulit.

Kebaikan:
  • Merangsang rejuvenasi kulit wajah melalui proses pembinaan kolagen
  • Meremajakan wajah
  • Mengekalkan kelembapan kulit wajah
  • Menghaluskan liang-liang roma
  • Ejen anti-oksidan, melawan keletihan dan tekanan kulit

Squalane & Cape Aloe

Minyak Squalane daripada minyak hati ikan yu dan Cape Aloe merupakan ramuan aktif yang kuat dari segi kuasa resapan.

Kebaikan:
  • Sebagai pelincir permukaan kulit wajah
  • Mengimbangi penghasilan sebum kulit
  • Melembap dan menyegarkan kulit sepanjang hari
  • Menenangkan kulit wajah
  • Merangsang proses pembaikan sel-sel kulit wajah

Ni aku ada berita baik punye..Kalau korang nak dapat harga yang cun terbaekk cari aku.

Yani 
0187746645 SMS
intandayani@gmail.com

Ko nak g kawad ke hape?

Wish list daku.Tak dapat nak rembat kat buntil Sg Wang Plaza ritu..Pasalnye harga adalah hampir dengan 1/2 ribu..Tapi sudah digantikan dengan yang lain..Yang not bad la jugak.Jumpa kat Campbell..

 Tadaa..Ni aku post kat fb boleh lak kawan aku tanye ni kasut raya aku ke?Haha..Tapi ni memang aku pakai g keje dengan baju kurung okeh..Bagaimanakah rupenya aku memakai bersama baju kurungan itu?


Ok tak?So far memang aku suke la ngan boot ni..Lantak ar kan orang nak cakap aku g kawad ke hape..'

Ni contoh pakaian yang sesuai nak gayakan dengan Marten's ni..

Da la dengan keadaan kaki aku yang da cam hape..Tengok kat sini..Lagi pun aku memang cari kasut yang tahan lasak camni..Memandangkan iolss sekarang ni kan pegi keje balik keje menapak kemain jauh..

Kaki di panau eh panau dikaki

Biar bener..Gi mana sih panau hinggap di kaki...ehh selekehnye kau ni.panau kat kaki..pakai stokin basah ke ape?


Eh buruknye la kaki..Bengkak cam 9 bulan ngandung lak kan..

Ko tau apsal kaki aku ni jadi camni ghupe die.Ni gara-gara aku pakai foot mask..Konon nak bagi ler kaki selembut tapak tangan ler..Alih-alih camni lak jadinye..

Aku tak tau la pulak kan kalau aku yang tak ikut bebetul instruction kat packaging tu.Ni aku pakai sampai 2 kali.Memula tu gatal pakai sebelum tido.Pastu masa pakai tu die cam rasa panas tau.Da tengah tidokan masa tu.Tak selesa terus aku tanggalkan.Die patutnye kene bagi bende alah tu kene bebetul kat kulit baru la effective.So percubaan pertama tak berhasil.

Selang bape hari lepas tu aku pakai semula.Kali ni pakai mase tengah masak..Kau boleh buat camtu..Kali ni memang dekat 2 jam la aku pakai pastu memang kene kat sume tapak kaki.Dah la bunyi bising sebab die plastik pastu belah dalam cam ada lapisan lembab yang ada chemical tuk bagi kulit mengelupas la.Esok tu je kulit da start mengelupas..

Best gile weh masa tu cabut kulit..Lembut je weh kulit baru tu..Tapi masalahnya tak serentak tau die mengelupas.Dekat sebulan kot baru sume kulit kat tapak kaki ni mengelupas tu pun kene rajin kopek.Dan akhirnya camni la jadinye..Belah atas kaki tu tak kene sangat so kalau nak kopek pun sakit nak mamp..

Sekarang aku gi memane memang pakai kasut je..Malu la weh kang orang tengok muke cun 1/10 alih-alih kaki mak aihh buruk betul..

Kan ada jenis orang yang akan pandang orang dari atas sampai bawah.Sekalinya ada 1 hari tu aku pakai selipar je datang keje hari Sabtu.Boleh pulak die tengak aku camtu pastu tang kaki die tengok lebih pulak..Aku dahhh..Ahh lantak kaki aku bukan kaki kau..





Monday, July 15, 2013

Luluh hati aku pepagi ni

Pepagi ni aku da sesak nafas.Mane tak nye kitten yang aku dok selalu perhati laihkan kalau die nak main ke tengah jalan pagi ni aku nampak da lenyek.Kalau lenyek betul macam yang sebelum ni aku nampak takde la aku sedih sngat camni.Ni aku nampak macam baru lagi kene langgar awal pagi tadi.Aku tadi bawakkan kibbles tuk die.

Ya Allah tak dapat aku nak tahan air mata ni mengalir..

Aku memang tak mampu nak bawak die balik tinggal dengan aku sebelum ni sebab keadaan aku berulang alik pegi keje dengan LRT.Tambah pulak kat rumah sendiri da ada 10 ekor.Aku rasa luar kemampuan aku untuk tambah lagi bilangan diorang.

Semoga roh dia dirahmati....

Wednesday, July 10, 2013

Ko boleh keje tapi tak pandai cakap pun takde guna..Arghhh stress aku hari pertama puasa ni..

Macam ni pun ado


KeywordsHits
intandayani.blogspot.com2
sayangku bontot1
Total3

Hoiii ape ni????

Sayangku bontot!!!!

Nasib la tang bontot tu die tak guna bahas Indonesia.Kalau tak......

p/s:haha ciput nau orang yang menyinggah blog aku..Udah tuannye pun maleh memanjang

Malas letak tajuk

Assalammualaikum

Sempena bulan Ramadhon ni(saje gedik nak beridgham lebih) kene lah bagi salam kan.Baru la terasa bahang Ramadhon.Takde kaitan langsung pun.Tapi suka aku la.

Takde ape pun nak cerita pepagi sejuk bulan Ramadhon ni.Ade gak kene penyepak asyik nak sebut Ramadhon..Hahaha

Semalam aku amik cuti kekonon nak sambut puasa la.Padahal tak pun sebab utamanya aku nak g checkup perut aku belah kiri bawah ni da seminggu sakit.So da check takde ape pun angin KENTUT tak lepas..haha.Pastu dak Nas pun sibuk nak cuti gak.Nak menempel la tu.

Balik dari klinik tu terus ke Alamanda membeli makanan untuk dak bulus itu.Kali ni kasik tukar packing besar terus yang 7kg untuk sebulan.Sebab ramai benor kat rumah tu pastu memasing da besor-besor jadiknye makan pun banyak.Jadi terpaksa la ditukarkan dari packing kacik yang sekilo lebih kepada yang 7kg.Jimat sket.

Bergegas pulang ke rumah lepas tu dalam kelebatan hujan.Sesampainya daku depan pintu rumah dak Nas bersuara."Ni selipar sape ni?"Selipar tak dikenali berada kat depan pintu rumah.Pastu terus dak Nas cakap lagi "ni selipar kene rembat lagi la ni.."

Aku da hangin la kan sebab ni bukan kali pertama.Da 3x tak silap aku selipar kitorang kene rembat.Aku kalau setakat selipar Tat Sing takde la aku kesah.Ini yang hilang Quiksilver..Yang dak Nas ni pun satu.Ritu memula beli pandai lak simpan dalam gobok kasut dalam rumah.Ni da lama sikit pegi tinggalkan je kat luar pintu.Macam nak sedekah je kat orang tu.Yang si pencuri tu pulak bole dok tinggalkan selipar berlumut die tu depan pintu rumah kitorang.Aku sepakkan aje.Geram aku.Duduk kuarters pun ade jugak perangai serupa duduk rumah flat.Tapi no wonder la sebab dalam lif pun hari-hari penuh dengan sampah.Kalau kat situ takde cleaner memang serupa la dengan rumah flat.Kadang tu sampah die buang je depan lif tu biar berulat.Apsal ko tak letak je depan pintu rumah ko sendiri?BANGANG

Friday, July 5, 2013

Ini adalah serius!!!!!!



Orang laki da baca ni jangan wat tak tau pulak..Ini bukan gurauan.Ini adalah SERIUS!!!!!!!!!

p/s:Malas nak komen.

Kalu nak tau podeh eh lado
Dibolah-bolah digiling-giling
Kalu nak tau banyak eh jando
Kolo Pilah Jalan Sonaling

AMARAN!!!! Ini takde kaitan dengan jande