ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Monday, February 27, 2012

Kekalkan kebahagiaan dalam perkahwinan

Setiap dari kita yang berkahwin sentiasa berusaha untuk terus mengekalkan kebahagiaan dalam rumah tangga kitekan...so rini aku nak kongsi tips untuk sume supaya rumah tangga kita sentiasa aman & bahagia...tapi sesekali tergigit lidah tu biase la kan....sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri...lalalala

- Sentiasa Bersyukur – Banyakkanlah rase bersyukur pada Allah dan terima pasangan kita seadanya. Allah pernah berjanji pada hamba-Nya, jikalau kamu bersyukur akan Aku tambah nikmat-Ku?
- Kawal Emosi dan Bermujahadah – Bersabarlah, jangan sakiti hati pasangan dan jangan berdendam, kerana walaupun semasa bergaduh rasa menang tetapi hakikatnya dua-dua kalah (rugi). Rumahtangga yang menjadi mangsa. Tutup mulut dengan memperbanyakkan zikir, baca quran dan jangan buang masa dengan perkara-perkara yang melalaikan.
- Baik sangka dengan pasangan - Dalam Islam sentiasa galakkan umatnya untuk berbaik sangka dengan sesama insan. Jadik praktikkan la dengan pasangan kita.
- Muhasabah Diri – Selalu minta ampun dengan Allah kerana kita hamba-Nya yang lemah tidak akan pernah lepas dari membuat kesilapan. Kenali hati budi pasangan, jadilah orang yang suka memaafkan dan meminta maaf. Jangan rasa rugi atau malu jika kita (terutama suami) meminta maaf terlebih dahulu.
- Sentuhan – Sentuhan boleh memberi seribu erti kebahagiaan. Sentuhan menandakan anda rasa kasih dan sayang pada pasangan anda. Apabila anda selalu menyentuh pasangan anda, pasangan anda tahu anda ambil berat akan dia.Tapi kalo nak bersentuh tu berpada-pada la kalo di khalayak ramai kan?
- Senyuman – Senyum tidak perlu kata apa-apa. Penuhi hari anda dengan ketawa bersama -sama dengan pasangan anda.Serius paling mujarab nak diamalkan.
- Komunikasi – Jangan simpan sesuatu perkara di dalam hati. Luahkan segalanya kepada pasangan anda. Pasangan yang bahagia selalunya menerima seadanya diri pasangan masing-masing. Apabila seorang bercakap, seorang mendengar. Ambil berat setiap perkara yang di utarakan oleh pasangan anda walaupun perkara tersebut remeh. Sering dalam hubungan suami isteri komunikasi selalu jadi penghalang.
- Memaafkan – Jangan marah tanpa sebab. Sentiasa memaafkan pasangan anda. Sekiranya pasangan membuat kesilapan lapangkan dada untuk memaafkannya. Ambik mase sendiri tuk

Sunday, February 26, 2012

Allergic

Huwaa aku keALLERGICan...adushhh gatal bangat ni...mesti korang nak taukan aku ni allergic kat bende ape...actually semalam aku gatal g pakai inai serbuk dari India tu kat rambut...mase basuh tu terkena la dekat belakang leher aku a.k.a tengkuk la kan...sekarang ni akibat dari tu kulit aku naik gatal-gatal kemerahan...tadi siang da pegi check..doc just bagi ubat makan & sapu je...dulu pun aku penah kene camni gak...tp mase tu aku guna die rambut...huhu merenyam seyh...sorry takde pic tuk di tunjuk...

Friday, February 17, 2012

Adakah????Jeng jeng jeng

Dalam seminggu ni aku ade rase sesuatu a.k.a simptom itu la...adakah kali ni rezeki kami lagi?Syukur Alhamdulillah andainya kali ni rezeki kami suami isteri setelah menunggu hampir 4 tahun menjelang 14 Mac nanti...ape pun tunggu jela yer pengumuman dari aku andai ade berita baik...

Mau Balik Jumpa Chenta Hati

Yippee sok da ckp 9  hari aku berjauhan ngan Chenta Hati a.k.a En Suami..Kenape 9 hari sebabnye aku ni keje shift..6 hari pagi or petang pastu 3 malam...pastu baru dapat cuti 3 ari..Macam yang korang tau aku ngan CH sekarang memang PJJ (Pasangan Jarak Jauh) sebab aku baru 7 bulan posting kat Hospital Kuala Pilah..Yang benonye aku da submit borang tukar mintak balik Putrajaya...tp until now belum ade sebarang jawapan dari KKM..hurmm orang lame kate kalo ikut prosedur sangat @ serah bulat-bulat kat dorang tu memang ler lambat...aku da cube carik orang yang nak tukar suke sama suke ngan aku tapi blom ketemuan lagi...Susah weh PJJ ni even kitorang blom ade anak lagi...

Tunggu kepulangan isteri kamu yer sambil nyanyi lagu Aishah Pulanglah...ahaksss

Teramatlah susah PJJ ni...Ape pun aku harapkan ade hikmah semua kehendak Allah ni...

Thursday, February 16, 2012



Saturday, February 11, 2012

Tekad nak kurangkan gula


Actually bende ni da lame aku pikirkan...aku nak reduce pengambilan gula...bagi aku semakin banyak aku amik makanan/minuman manis makin la perut aku ni buncit...kalo buncit kat bahagian bawah tu takde la malu sangat..tapi ni kat bahagian atas perut tu yang watkan aku segan...kat sini aku nak share beberape tips cane nak kurangkan gula dalam menu harian kite

* Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat, air sirap dan kordial.

* Hadkan penggunaan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada satu sudu teh saja untuk setiap cawan minuman.

* Elak atau hadkan penggunaan gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.

* Elakkan snek dan minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.

* Gantikan pencuci mulut seperti kuih, kek dan bubur dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.

* Baca senarai ramuan pada label. Elakkan produk makanan dan minuman yang mana gula tersenarai di bahagian awal

* Pilih produk makanan dan minuman yang dilabel `rendah gula' dan `bebas gula.

kredit tips dari blog ni

Aku nak carik jodoh...

Hehehe suspen tak tajuk entri rini?ngeh ngeh ngeh jangan salah paham okeh...tadi mak aku call die cakap adik aku yang bawah aku tu bagitau kat mak aku lebih kurang camni la..."kalo ade sesape yang mak berkenan kenalkan la kat abang..."Mak aku ni pun tepon la aku bagitau hasrat adik aku tu...kalo kat tempat aku keje ni ade nurse-nurse yang muda dari die 2-3 tahun yang berkenan kat mate aku ni bole la kenal-kenalkan...Aishh zaman camni pun ade lagi jodoh mak carikkan...actually adik aku ni sebelum ni penah la bape kali couple tapi sumenye tak menjadi...

Ciri-ciri adik aku ni :-
  • Umur 24 tahun
  • Keje kuli kat TV3...
  • Ade motor je sebijik
  • Tinggi 170++ berat 60kg
  • Kulit biase-biase aje...
  • Sopan-santun
  • Sukakan budak-budak
  • Selalu tolong aku bab kewangan
  • Lain-lain kene kenal dulu ngan tuan punye badan ler...
Orangnye yang dok sebelah aku tu...



Sunday, February 5, 2012

Follower blog Farah Lee (isteri Ally Iskandar)

Nak announce yang aku adelah follower ke 3500 untuk blog isteri Ally Iskandar Farah Lee...sesape berminat nak follow bley die bole klik Kunfayakun nama blog die..blog yang tulus...

Nampak tak tu?
Enter frame log orang femes...Haruslaaa

Masuk sekolah balik

Adeshh malu lak da tetua ni masuk sekolah balik...hehe jangan salah paham ek...aku masuk sekolah memandu..tapi malu gak la sebab da umo cenggini baru nak amik lesen...orang len da bley drift tapi aku baru ler nak belajau pegang stereng...tapi teruja beb pestime pegang stereng...nebes tu tetap ade gak...seb baik la dapat che'gu yang sangat baik...mekacih che'gu...dengan bangganye aku nak isytiharkan yang aku sekarang da ade lesen 'L'...tolong ler bagi aku can tok rase bangge sket ek kali ni...
ahaksss

aku idak la seslim model 'L' ni...




Thursday, February 2, 2012

tertanye kabar teman blog...

ermm ati tertanye2 ape kabar teman blog aku mimy hamid ...agaknye die da slmt deliver baby die ke?harap-harap selamat sumenye...tak sabar plak nak tengok anak die...