ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Friday, May 1, 2015

Masak lemak cili api nenas dengan ikan talang masin

Selamat bercuti panjang uols..
Melompat-lompat memasing dapat cuti panjang kan?😆😆
Dah cuti ni apa lagi masak-memasak la aktiviti kita.
Tapi hari-hari masak jugak cuma arini kita masak special la sikit kan..
Special la sangatnya..

Aku ni memang penggemar tegar masakan kampung ni..
Lauk paling aku suka masak lemak cili api.
Tak kira la ikan ke ayam ke daging ke asalkan masak lemak cili api..
Memang lauk kampung sangat pada aku.
Pastu mesti nak campur apa-apa sayur dalam tu.
Paling best sayur-sayur kampung la cam pegaga ke pucuk ubi ke baru meletop lauk kau kiah.
Lagi satu aku nak share kalau nak lauk lemak cili api kau sedap bila makan goyang bontot tak yah letak sebiji bawang pun.
Memang aku jamin pasni hari-hari laki minta masak lemak cili api je.

Ok dah bebel meh nak bagi resepi masak lemak cili api nenas campur ikan talang masin.


Bahan-bahan:
Sebiji nenas muda 
2 ekor ikan talang masin
Cili api 9 biji 
Kunyit hidup 1 inci 
Santan 1 kotak 

Cara-cara:
Potong ikan masin saiz 2 inci pastu rendam dengan air tuk kurangkan rasa masin.
Bersihkan nenas kemudian potong sama saiz dengan ikan tadi.
Blendkan cili api dengan kunyit.
Tuangkan dalam periuk bahan yang dah diblend tadi biar sampai mereneh.
Masukkan santan kacau selalu supaya tak pecah santan.
Bila dah mendidih masukkan ikan masin biar sekejap baru masukkan nenas tadi.
Kalau rasa tak cukup masin masukkan garam ujung sudu je sebab tadi kita dah ada ikan masin kan.
Biar mendidih lagi baru tutup api..

Kalau nak lagi sedap tumbuk guna lesung cili dengan kunyit tadi.
Pastu guna santan asli baru terasa lemaknya.

Jemput makan semua..