ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Thursday, March 31, 2011

Jepun punye pasal

Gempak gile tajuk en3 aku rini...
Aku skrg ni tgh dilande satu perasaan yang sukar di describekan ape mende...
sedang aku menuju ke mesin punch card pagi tadi lebih kurang pukul 7.45 pagi aku diperhatikan seseorang yang bergelar makcik yang merangkap CC kt cni...die usha je aku dr jauh atas bawah pastu wat muke menanye kt aku smbil memandang ke kakiku...
bile da dekat die tanye dan terus bercakap tanpe memberi peluang untuk aku mengexplain kat die...chiss bedebah
die:ko ni takde sandal elok sikit ker?pakai la elok sandal elok sikit ni tak seliper Jepun ni gak ko sarung...bagi la imej yang elok sket kite ni keje kerajaan...
aku:xde C senang nk jalan je...
ko bukan tau pasal ape aku pakai si jepun ni..pasalnye aku skang pegi keje turun tagge dr tgkt 7 balik kang aku panjat tagge...da klo aku pakai heels parkinson aku smpi kt tgkt 7 tuh...



siper ni ar aku baru beli kt sg wang kt butik fipper ritu rege rm14.90...mentang ar rege camtu ko pandang rendah je kat si jepun kesayangan aku nih...
yela2 malam nih aku kuakan ar heels aku sok aku pakai tayang depan ko jgn nak pnjm lak nnt...

Sekian...

Wednesday, March 30, 2011

Sweetnyerrrr

Ala bestnye klo En Suami seromantik si Malique ni...Siap wat lagu tuk wife die Mellisa Mauren Rizal ngan anak die Inca Medina...


Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Tuesday, March 29, 2011

Sambal tomato ayam


Hello hello hello...
Nmpk tak gmbar tu..actually ni cubaan pertama aku nk post resepi aku sendiri..ni aku nak bagi senarai bahan-bahan yang nak gune tok resepi ni..

Bahan2nye:
5 ketul ayam
3 biji tomato(belah sket bawah tu pastu rendam dalam air mendidih tok senang kupas kulit)
7 biji cili besar merah
2 ulas bawang putih
sebiji bawang besar
3 helai daun limau purut
garam
tumix
gule

Care2nye:
gaulkan ayam dengan serbuk kunyit & garam sikit
goreng separuh masak
blend bawang, cili & tomato
tumiskan bahan blend tadi dengan sikit minyak goreng ayam tadi sampai pecah minyak (sampai agak2 garing la) masukkan daun limau purut
masukkan ayam pastu bahan perase yang dibenarkan kerajaan malaysia..
da boley hidang panas2...

Monday, March 28, 2011

Dilanda perasaan rindu...

korang penah rase rindu yang dekat orang yang dekat dengan korang cam hubby ke?
aku skang tengah dilanda perasaan tu..tah pasal rase rindu plak kt die..padahal dok serumah je tp jarang dapat berjumpe & bermesra la sebabnye laki aku ni keje shift..tp semalam die amik cuti pastu rini ngan esok memang cuti pas shift malam...huhu bile da berdue2 tu rase malas nak g keje pun ade..pastu bile da kat opis rase nak cepat2 balik je..ahhaaa gedik ko nok...smlm aku kua dolan2 ngan die kat times pastu masuk lowyat ngan sg wang...best ahhh lame tak kua dolan2 berdue2 nih...cume smlm aku lupe nak ambik gambau...ala ruginye la...

Friday, March 25, 2011

gemuk vs kurus

Soklan yang biase da aku dengar orang tanye kat aku?
tak nak kurus ker?
try la produk ni produk tu...
aku biasenye memang akan tanye die balik ngan soalan-soalan yang kengkonon minat la...
tp last aku akan jawab takpe lah kak saye tak minat la...mahal sangat...
tadi pun same gak mase aku ngah cuci muke pas tido rehat lame tadi-maklum le gov-...
yang tanye tu pun bekas pegawai kt sini gak...
memule die tanye tak nak kurus ker?
aku terkejut gak tetibe die tanye camtu...dalam ati aku cakap 'aik gemuk sangat ke aku nih?'
tapi aku jawab gak la ngan penuh kesopanan...
aku- nak la kak tapi kenape?
die- akak skarg tengah makan de bella
aku-tak nak la kak saye tak nak makan ubat-ubat nih...nak wat naturally je (cheh tak penahnye jadik)
die-eh tu pun ubat2 la die fiber minum jer...
aku-owh yeke
conversation and

tp dulu aku pun penah la cube produk Biodex..tu pun sebab ngah usaha nak preg..
tp aku ni biase la bak kate mimy 'hot hot chic shit' minum baru 3 paket da mule skip pastu mmg beli ingat baru minum la...pastu mkn pun langsung tak control...
tapi produk tu mahal seyh...klo plan nak preg kene amik set...tapi sebab rege cekik darah aku amik supreme diet perisa coklat(rm90 sekotak - 30 paket) ngan d-toxy (rm88 - 15 paket)...tu pun masih de baki...d-toxy tu aku siap beli 2 kotak terus...gile tamak aku tp sekotak lg tak bukak pun lagi...

ati bau duit...

arini petang aku ingat nak pegi pasar malam kat presint 2 tu la...nk g usar tudung...ngeee best...aku ni asik la pakai tudung yang same tok baju2 aku yang tak berape nak ade tuh...skang aku berazam nak ade koleksi tudung yang match ngan baju2 aku dan pastinye nak cari yang tak payah gosok...senang aku nak keluau nanti sauk je kat kepala...rege kompom la yang seponggek...ape sangat nak beli yang beratus2 pastu dapat selai jer...kale aku ingat nak carik kale pink ala2 gadis comel...ahak comel ker...ade mak kesah....aku sebenaunye tak sabau da nak nunggu gaji masuk 1ohb ni..bole aku bersoping sakan kat jusco IOI tu...pastu aku nak grab selai jeans...pastu top 2 3 helai...uishhh masyuk ker?berangan kemain...

Thursday, March 24, 2011

Alam dan manusie....

Ko bayangkan le kalo ade manusie yang transparent...
errr klo de pun takkan die nak berbogel plakkan...hahaha
1. Transparent Frog


2. Transparent Head Fish


3. Transparent Butterfly


4. Transparent Squid


5. Transparent Zebrafish created by scientists


6. Transparent Jellyfish


7. Transparent Icefish


8. Transparent Amphipod


9. Transparent Larval Shrimp


10. Transparent Salp

Gajet terbaru 2011 bakal di pasaran

Blackberry Playbook

Tablet keluaran Research in Motion (RIM) ni dikatakan pesaing terdekat bagi iPad. Dikhabarkan bakal menggunakan processor dual-core bagi menyokong ciri pelbagai tugasan aplikasi yang selalunya terdapat pada telefon pintar Blackberry. Mempunyai dua unit kamera berdefinisi tinggi (HD) di bahagian depan dan belakang. Apa yang iPad tak ada berbanding Blackberry Playbook ni adalah connection Bluetooth yang boleh transfer satu fail ke gajet lain yang ada fungsi Bluetooth.
LG Star

LG jugak tak mahu ketinggalan dalam perang gajet. Apa yang menarik, join venture antara LG dengan pengeluar chipset grafik iaitu Nvidia akhirnya berjaya menghasilkan versi Tegra 2 untuk telefon bimbit LG Star yang menjanjikan kualiti grafik yang lebih menarik dan cantik. LG menawarkan sistem operasi Android 2.3 (Gingerbread) dengan kamera lapan megapiksel dan berupaya merakam video berdefinisi tinggi untuk gajet LG Star.

Pengecas wayarles ElectroHub

Pengecas tanpa wayar ElectroHub itu membolehkan peranti elektronik dicas tanpa perlu dicucuk sebarang kabel padanya. Kita cuma perlu tukarkan bateri asal gajet tersebut dengan bateri keluaran ElectroHub dan kita boleh mengecasnya dengan hanya perlu meletakkan gajet pada pad pengecas.



Netbook Berkuasa Chrome

Netbook yang akan dilengkapi dengan sistem operasi Chrome yang dibangunkan oleh Google dijangka memasuki pasaran tahun ini. Chrome bakal menyaingi sistem operasi yang sedia ada seperti Windows, Mac OS dan Linux.
Tablet Motorola Android 3.0

Motorola bakal memperkenalkan tablet Motorola versi Android terkini yang dikenali sebagai Honeycomb iaitu sistem operasi sumber terbuka yang dibangunkan oleh Google yang lebih fleksible dan menarik.
iPhone 5

Apple Inc. bakal mengejutkan pengguna-pengguna iPhone dengan gajet terbaru mereka iaitu kemunculan iPhone 5 yang bakal berada di pasaran tahun depan. Walaupun belum lagi dapat dipastikan tapi penganalisis teknologi berpendapat ianya bakal menjadi kenyataan. Kita tunggu kemunculannya..

aku saje jer wat n3 pasal ni sbb de org yang memang giler nk cube gadget baru camnikan...
bagi aku la aku ni takde la kecenderungan tuk cube gadget baru camni..
blackberry pun mak blom pakai lagi nok...aishhh malu nak ngaku...
bagi aku la kan gadget2 camni sekejap je die da bley kua yang lagi canggih so xpyh la nk obses sgt sampai nak tukar tiap kali kua yang baru tu...
len la kalo tu da keperluan kan...so korang tengok2 ler dulu erk...

Promote Mr P

"Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.


Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas. Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk. Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas. Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu. Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. Pokemon Punya Peniaga!
Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya. Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah. Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok. Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang .....

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah. Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ... Pup .... Pelita Padam

Monday, March 21, 2011

Lawak luchh di pagi hari...

Tersebutlah kisah sepasang suami isteri muda yang tinggal di KL. Pada suatu hari sisuami kena pergi seminar kat Kelantan selama tiga hari. Jadi, apabila habis seminar sisuami pun membelikan keropok lekor untuk dibawa pulang. Apabila sisuami sampai di halaman rumah, siisteri nampak suaminya sedang membawa kopok lekor..jadi siisteri pun suker sangat..(isteri orang Kelantan) Siisteri pun nyanyilah, "Yey Yey! kopok Lekor! Yey Yey Kopok Lekor!!!
Begitulah, sisuami nie, dia memang tau kesukaan siiteri.

Selang beberapa hari, siisteri pula kena berkursus di Langkawi selama 2 minggu.
Di Langkawi, dia pun membelikan kueh baulu kesukaan suaminya untuk dibawa balik.
Habis kursus dia pun baliklah.Bila sampai di halaman rumah, dia pun turun dari kereta dengan memegang beg plastik berisi baulu.
Kebetulan suaminya berada di rumah ketika itu. Nampak jer kelibat isterinya, sisuami pun menyanyi,
Yey!!Yey!!Apam balik!!Yey! Yey!! Apam balik!!!
Sisuami pun keluar ke halaman rumah untuk menyambut isterinya. Kata siisteri, Ehh!!Bang!!Ini bukan kueh apam balik, ini Baululah!" Kueh apam balik tak der!!

Jawab sisuami, "Abang bukan nyanyi pasal kueh, Abang nyanyi pasal Apam sudah balik, Yey! Yey apam udah balik!!!!Apam abang balik!!Apam balik!

Sunday, March 20, 2011

blogwalking

akhirnye dapat gak aku war-warkan kesyokkan aku memBLOGWALKING di blog mimiziouslicious...
aku suke gile bace blog die nih...lg satu pasalnye die ni skang da jadik sumber inspirasi aku dalam berpesen nih...die nih SHANTEQ okeh walaupun sessaiz ngan aku TAPI die pandai bergaye...
MIMY aku da puji ko melambung nih jgn lupe follow aku...ngeeee

Saturday, March 19, 2011

Blogwalking...

Thursday, March 17, 2011

Tips mengempiskan perut

Tips mengecilkan perut:

1. Bangun pagik-pagik

2. Berdiri tegak. Tundukkan kepala…pandang ke perut

3. Bongkokkan badan..

4. Buka baju………

5. Lalu tampar perut berulang-ulang kali..sambil cakap:

“buat malu..buat malu..buat malu!!!!”

Hahaha

JANGAN MARE ..

Jom test lidah

1. If you understand, say "understand" . If you don't understand, say "don't understand". But if you understand and say "don't understand". How do I understand that you understand? Understand!

2. I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.

3. Sounding by sound is a sound method of sounding sounds.

4. If two witches were watching two watches, which witch would watch which watch?

5. A sailor went to sea to see, what he could see. And all he could see was sea, sea, sea.

6. I thought a thought.But the thought I thought wasn't the thought I thought I thought. If the thought I thought I thought had been the thought I thought, I wouldn't have thought so much.

7. I thought a thought.But the thought I thought wasn't the thought I thought I thought. If the thought I thought I thought had been the thought I thought, I wouldn't have thought so much.

8. Once a fellow met a fellow In a field of beans. Said a fellow to a fellow, "If a fellow asks a fellow, Can a fellow tell a fellow What a fellow means?"

9. Mr Inside went over to see Mr Outside. Mr Inside stood outside and called to MrOutside inside. Mr Outside answered Mr Inside from inside and Told Mr Inside to come inside. Mr Inside said "NO", and told Mr Outside to come outside. MrOutside and Mr Inside argued from inside and outside about going outside or coming inside. Finally, Mr Outside coaxed Mr Inside to come inside, then both Mr Outside and Mr Inside went outside to the riverside.

10. SHE SELLS SEA SHELLS ON THE SEA SHORE , BUT THE SEA SHELLS THAT SHE SELLS, ON THE SEA SHORE ARE NOT THE REAL ONES

11. The owner of the inside inn was inside his inside inn with his inside outside his inside inn.

12. If one doctor doctors another doctor does the doctor who doctors the doctor doctor the doctor the way the doctor he is doctoring doctors? Or does the doctor doctor the way the doctor who doctors doctors? "When a doctor falls ill another doctor doctor's the doctor. Does the doctor doctoring the doctor doctor the doctor in his own way or does the doctor doctoring the doctor doctors the doctor in the doctor's way"

13. We surely shall see the sun shine shortly. Whether the weather be fine, Or whether the weather be not, Whether the weather be cold Or whether the weather be hot, We'll weather the weather Whatever the weather, Whether we like it or not. Watch? Whether the weather is hot. Whether the weather is cold. Whether the weather is either or not. It is whether we like it or not.

14. Nine nice night nurses nursing nicely.

15. A flea and a fly in a flue Said the fly "Oh what should we do" Said the flea" Let us fly Said the fly"Let us flee" So they flew through a flaw in the flue

16. If you tell Tom to tell a tongue-twister his tongue will be twisted as tongue-twister twists tongues.

17. Mr. See owned a saw.And Mr. Soar owned a seesaw. Now See's saw sawed Soar's seesaw Before Soar saw See, Which made Soar sore.Had Soar seen See's saw Before See sawed Soar's seesaw, See's saw would not have sawed Soar's seesaw. So See's saw sawed Soar's seesaw.But it was sad to see Soar so sore Just because See's saw sawed Soar's seesaw.

Motivation - Millionaire or office boy

A Jobless man applied for the position of 'office boy' at Microsoft.

The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test.

'You are employed' he said. Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start.

The man replied 'But I don't have a computer, neither an email'.

'I'm sorry', said the HR manager. If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job.'

The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $10 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate.

He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the operation three times, and returned home with $60.

The man realized that he can survive by this way, and started to go everyday earlier, and return late. Thus, his money doubled or tripled everyday.

Shortly, he bought a cart, then a truck, and then he had his own fleet of delivery vehicles.

5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the US...

He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance.

He called an insurance broker, and chose a protection plan.

When the conversation was concluded the broker asked him his email.

The man replied,'I don't have an email.'

The broker answered curiously, 'You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire. Can you imagine what you could have been if you had an e mail?!!'

The man thought for a while and replied, 'Yes, I'd be an office boy at Microsoft!'

Moral of the story

Moral 1
Internet is NOT the solution to your life.

Moral 2
If you DON'T have Internet, and work hard, you can be a millionaire.

Moral 3
If you received this message by email, you are closer to being a office boy/girl, than a millionaire...

Moral 4
Do not forward this email back to me, I am closing my email account & going to sell tomatoes, ehheheheheh...

Arwah abah

Pepagi td aku tetibe teringat kt arwah abah...
Maybe sbb da lame tak sedekahkan Al-Fatihah & Yassin untuk arwah abah...
Maafkan angah ye abah...

Aku sebenarnye tak rapat ngan arwah abah..
Tak tau puncenye knp tp aku rase sbb history antare mak ngan arwah abah kot yg buat ktrg adik beradik renggang ngan abah...
Satu-satunye perkare yg arwah penah wat utk aku mase kecik yang aku ingat smpi skrg ni..
Penah aku balik dr sekolah abah masakkan lauk kegemaran aku sambal daging....
Aku mmg terkejut la smpi2 je abah ckp "arini abah masakkan lauk kegemaran angah"..
Sedap jugak aku ckp dalam ati la...Time kasih abah..

Abah meninggal sbb kencing manis kt kampung abah kt Sabak Bernam bbrape bulan lepas abah bercerai ngan mak & mase tu 17 September 2001 bbrape bulan gak sblm aku SPM..
Aku ingat satu hari tu abah mintak aku temankan die pegi hospital check mate die..
Tapi aku tolak sebab mak tak bagi...Aku menyesal sgt sbb tak ikutkan permintaan die...
Mase meninggal pun ktrg tak smpt tgk muke abah even sebelum abah dikebumikan..
Ktrg dpat nerite abah meninggal makcik telepon rumah kat Melaka..
Abah meninggal mlm so ktrg boleh gerak pg esoknye tu pun dgn bas..
Maklumlah mase tu mak blom de rezeki nk pakai kereta..
Smpi aritu pun da lewat arwah pun da dikebumikan..Kami cume sempat melawat kubur die je untuk pertame dan terakhir kali..Sejak tu aku mmg xpenah blik kampung abah...

Abah doaku untukmu ko sejahtera di sane disamping mereke yang mendapat keampunan & keredhaan Allah...Amin..
Al-Fatihah untuk arwah abah Abdullah bin Kabut

 Mode sedey...

Wednesday, March 16, 2011

minggu yang meletihkan

haku mggu ni mood xbrpe nk bek lagi2 bile tepon tu bunyi pastu yang call tu tanye soklan2 bukan2...
da mmg la kan kate hotline tapi tolong please jgn tanye soklan yg bodoh kt ktrg ni kan...

seseme burung aku da melande semule..berlarutan sejak demam aku raye cine ritu...
tengah2 mlm klo terjage mesti seseme+bersin cam de orang kerdil dalam idung aku ni tengah men kejar2..
plus mate aku yang xabis2 nk berak sbb berair je kejenye...
memule ritu gatal pastu ni berair je...

makcik tu plak dr pagi mulut die membebel..da ler sore die tu mcm petir...
aish aku xphm tul la..bole tak makcik slowkan volume tu agar tidak mengganggu mood kami...

help me aku jgn kebingungan + blur

Monday, March 14, 2011

Morning sickness

Terdapat sebilangan wanita mengandung yang akan mengalami muntah atau mual terutamanya di waktu pagi. Tapi jangan bimbang, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya.

Berikut disenaraikan kelebihan bagi wanita-wanita mengandung yang mengalami mual atau muntah terutamanya di awal kehamilan:


1. Risiko keguguran lebih rendah dibanding dengan mereka yang tidak mengalaminya.

2. Mual merupakan mekanisme perlindungan untuk embrio yang masih muda. Kepekaan ibu terhadap pelbagai makan dapat menjauhkannya dari makanan yang berpotensi membahayakan si bayi yang belum lahir.

3. Kematian bayi selepas dilahirkan lebih rendah pada wanita yang mengalami mual-mual.

4. Mual-mual berkaitan dengan rendahnya risiko kelahiran pra-matang.

5. Lebih tingginya berat lahir.

6. Lebih rendahnya kecacatan selepas dilahirkan.

7. Ukuran plasenta bertambah - Kurang makan disebabkan mual menyebabkan kurangnya pertambahan berat badan di awal kehamilan. Kurangnya berat badan menyebabkan peningkatan ukuran plasenta yang menyalurkan darah kepada janin yang sedang tumbuh. Plasenta yang lebih besar menjamin tersedianya makan dan oksigen yang sihat.

3 TAHUN SUDA...

Sbnrnye arini anniversary aku yg ke-3....
Alhamdulillah kami masih lg bersama walau berbagai dugaan yg dtg...
My wish dis year:
  • to have baby soon
  • to reduce my weight (just started my atkins diet today)
  • ktrg dpt keje tetap 
  • kami akan terus bersama (aminyarabbalalamin)
  • dpt menjalankan tanggungjawab msg2...
  • cinta kerana Allah...

Friday, March 11, 2011

Pesanan Wat Isteri-isteri

1. Hendaklah isteri ingat bahawa dirinya (perempuan) itu dijadikan oleh Tuhan Yang Maha Bijaksana untuk lelaki. Lelaki dijadikan menguasai perempuan dan menjadi pemimpin baginya. Oleh itu tidak patut bagi seorang perempuan berfikiran atau bercita-cita hendak menguasai dan menundukkan suami dalam segala hal.

2. Isteri hendaklah memerhatikan tabiat suami tiap-tiap hari tentang kesukaan dan kebenciannya. Apa-apa kesukaannya disempurnakan oleh isteri dan apa-apa kebencian ditinggalkan.

3. Janganlah pergi mendapatkan bomoh, pawang, tukang sihir atau tukang tilik untuk memperlihatkan hal suami atau menambat hatinya. Ini semua berdosa serta membuang wang dan membazir.

4. Jangan suka menceritakan kecantikkan perempuan lain atau memuji-muji anak isteri orang lain di hadapan suami apatah lagi memburuk-burukkan mereka kerana memuji perempuan lain itu mungkin membukakan pintu nafsu suaminya kepada perempuan lain. Manakala mengeji atau memburukkannya pula dikhuatiri kalau-kalau perempuan itu kerabat suami.

5. Hendaklah makan minum untuk suami sama ada di sebelah pagi, tengah hari dan malam disediakan pada waktunya. Jangan sampai diminta atau disuruh, supaya tidak tergendala pekerjaan suami.

Jika semua nasihat itu disempurnakan oleh para suami dan isteri, InsyaAllah rumahtangga dan pergaulan suami isteri akan berada di dalam aman dan bahagia.

cerpen - Jubah untuk Ibu

“Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyusahkan aku?”, marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab sepatah apapun. “Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah  dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat orang hah?”, leter ibu lagi.

Thursday, March 10, 2011

Jom tengok care berdoa yang betul

Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika 
 bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.
Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.Berikut dikongsikan beberapa panduan tatacara berdoa yang diturunkan oleh ustaz Abdullah. 

 
1. Angkat tangan paras dada 


 2. Rapatkan kedua-dua belah tangan
Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. "Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur 'ba' . Titik 'ba' letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur 'ba' bernama 'Har Hayaail'. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan" .
 
3. Duduklah dalam keadaan iftirasy dan duduk tahayat akhir.Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar.

Al-kisah Pak Itam

I like your picture and your lovely smile... can we be friend?

Nmpk tak attachment tu?
Al-kisahnye mamat ni antau msg kt fb aku...
cam biase la ayat manis...
skali aku tgk Pak Itam...trs aku ignore...
bkn pe la kan tkt jd mangse2 strusnye...So korg kt lua sne xkire la gadis ke balaks ke beware ngan dorg ni sblm jd mangse...

Saturday, March 5, 2011

Earth Hour Is BACK

26 March every year...
Jom sesame support this campaign.
More people pledge the more powerful our efforts to protect our living planet become.


Earth Hour 2011:
Matikan suis lampu untuk Earth Hour pada 8.30pm, Sabtu 26 Mac 2011
Daftar di wwf.org.my dan daftarkan diri "Live Green: One switch at a time." 
Berikan sokongan anda untuk Earth Hour


Friday, March 4, 2011

Legenye......

Mmg gile la td...
tgn ni gatal sgt nk updete blog bg chanteq la konon skali aku terusik setting ape tah td trs xbley view blog ni...
seb baek da jmp blk...tq Farah tlg godek2 skali tuk btlkan setting die...
Frustnye aku da makeup blog ni tetibe org xbley nk follow aku...Lg frust dr putus cinte...
Alhamdulillah da jmp blk...

Campaign day...

Korg tau arini ari ape???
korg jwb Jumaat kan...tp bkn pasal Jumaat aku nk ckp..
aku nk ckp pasal kempen 'say no to plastic bag'...
ala korg mst penah dgrkan pasal ni..tp korg de support tak kempen ni?
ni aku nk kuakan fakta sket bkn auta...
  • Plastic bags are made of polyethylene
  • Polyethylene is a petroleum product
  • Production contributes to air pollution and energy consumption
  • Four to five trillion plastic bags are manufactured each year
  • Americans use over 380 billion polyethylene bags per year
  • Americans throw away approximately 100 billion polyethylene bags per year
  • Of those 100 trillion plastic bags, 1% are recycled
  • It takes 1000 years for polyethylene bags to break down
  • As polyethylene breaks down, toxic substances leach into the soil and enter the food chain
  • Approximately 1 billion seabirds and mammals die per year by ingesting plastic bags
  • Plastic bags are often mistaken as food by marine mammals. 100,000 marine mammals die yearly by eating plastic bags.
  • These animals suffer a painful death, the plastic wraps around their intestines or they choke to death
  • Plastic bag choke landfills
  • Plastic bags are carried by the wind into forests, ponds, rivers, and lakes
haa bace dah??nak translate ke??xpyh la kan...
terkejut tak???ala terkejut la weh...
Pe kate korg sume mule krgkan penggunaan plastic bag (kwn aku sebut plestik) ni..
ala kt lua tu mcm2 jenis GREEN BAG kt pasaran...pe kate korg jdkan tu sbgai collection korg...
FYI la kan aku stkt ni da de 4 green bag...
aku mmg pakai bile aku g membeli blah kt memane...
so korg pe lg jom la support kempen ni...
SAVE OUR EARTH...


Thursday, March 3, 2011

Yang saye cinta, syg & suke sgt







my luvly family









Mr hubby










owh saye tak pakai minyak wangi pun

Rahsia Makanan Wanita Jepun

Pertama Makanan utama ikan, soya, nasi, sayur-sayuran & buah-buahan
Kedua Sajian makanan adalah kecil
Ketiga Sup Miso menjadi sajian utama
Keempat Memasak secara sederhana
Kelima Nasi menggantikan roti
Keenam Hanya jamah makanan pencuci mulut
Ketujuh Wanita Jepun lazimnya tiadak mengamalkan diet sebaliknya hanya makan apa saja yang digemari dlm kuantiti sedikit

Waktu terbaik menyingkirkan lemak


Hasil penemuan di Universiti Adelaide, menunjukkan bahawa latihan seperti berlari, 2 minggu sebelum ahid memungkinkan berat badan lebih cepat turun. Ini adalah kerana keadaan hormon meningkat ketika itu & ia amat memerlukan tenaga, proses yang diambil dr lemak.Tapi tubuh anda hanya sedikit mengeluarkan peluh yang boleh membuatkan anda mudah letih. Lets start..

ATKINS DIET


Should I start back my atkins diet????
Diakui mmg berkesan berbanding ngan diet yg kne cut our calories taken.
tp mslh aku ni 1 jer...cpt mengalah..
Atkins diet ni kne la hadkan 2o carb/day...so nasi tu yg da jd sahabat kte sejak memule kenal nasi dlu mmg kne putus sahabat la.all about high carb kne putus sahabat.gule lg la kene benci terus.
Aku mmg penah try this diet plan.Mmg best la kan ble timbang tgk number yg klua...
tp ble aku da termasuk zon cheat day terus aku lupe diri...
anyway klo nk more info about this diet korg bley tgk kt blog SAYA NAK KURUS....
Will start back my diet soon...Semangat siot

Wednesday, March 2, 2011


br blk dr hsptl sejam td....tp ati msh x tenteram gak...
kebenaran mmg pahit.td doc ckp aku xbley preg lg wat mse ni atas sbb kesihatan (paras gule n kolestrol tggi).aku rse terpukul sgt skrg ni sbb aku da tggu 3 thn tuk preg.tp sbnrnye result yg die tgk tu zaman tok moyang punye (refer kes kt hospital kerajaan so gap mase tu mmg lame la kan).aku sbnrnye xde la pk sgt pun pasal plan nk preg ni...hubby aku pun xpnh bangkitkan hal ni lgsg...thanx laling...cme kdg2 tu je keinginan tu memuncak ble tgk baby org len...tp xpe la tu sume ketentuan Allah...

Tuesday, March 1, 2011

Fakta tentang perfume


- Wangian thn lbh lame pd kulit berminyak dr klt krg
-Smpn wangian di tmpt kering & dingin.Jika terdedah pd cahaya matahari warna & bau wangian akan bertukar
-Tutup wangian bg mengelakkan kandungannya akn tersejat udara & wangiannye akn hlg lama-kelamaan
-Jgn terkena wangian pd kain sutera.Ia akn meninggalkan bekas & berbelak
-Pastikan tidak menghidu lebih dr 3 wangian semasa memilih sblm membeli.Cube hidu bau kopi untuk meneutralkan deria bau sblm smbg memilih.Ini krn bau kopi menyahkan bau-bau lama yg terlekat pd deria
-Jgn sapu/gosok semburan td bg mengelakkan baunye berkurangan.Biar ia krg sendiri
-Pakai wangian pd nadi krn kwsn tersebut mengeluarkan lebih haba lantas menyemarakkan bau
-Ape kata cube semburkan sedikit wangian di rambut bg mendapatkan sensasi mood berbeza
-Cubalah gandingkan losyen dan mandian dr produk yg sama bg melapisi wangian supaya tahan lama