ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Thursday, August 6, 2015

Raya kedua masih di Melaka

Disebabkan masa tak banyak kat Melaka raya kedua semua pakat ziarah rumah sedara.
Kitorang beraya kat rumah makcik aku je adik mak kat Gangsa dulu.
Sempat capai kamera masa keluar dari kereta je pastu terus lupa dah phone..hahaha

Aku suka jubah Bollywood ni.
Nipis tapi tak jarang.

Cuba cari aku kat mana?
Barisan depan mak aku dengan abang-abang dan adik dia terselit cucu-cucu.
Barisan kedua sepupu-sepupu aku.
Aku kat mane?
Nasib la kalau dah ketot tapi nak duduk belakang.

Selesai makan ringan-ringan la sangat tu kita pergi rumah makcik lagi sorang kat Taman Merdeka.
Nak cerita punyalah lama tak datang rumah makcik aku ni sampai dekat 5 kali salah masuk lorong.
Hahaha lagipun aku first time drive nak g rumah makcik aku ni.

Aku berkenan alas kat sofa makcik aku ni.

Akiko dah bertukar uniform.
Panas sangat cuaca kat Melaka sampai kena mandikan budak kecik ni lagi sekali.
Dah berlengas sangat aku tengok dia.
Budak ni dah pandai takut orang.
Nak berkepit je dengan aku tak pun daddy dia.
Aku bangun je die punya jerit kalah orang kena cubit.

Sodap sangat ni dapat makan asam pedas ikan parang.
Masa cedok tu aku boleh jumpa telur ikan.
Perghhh sedap gilos makan tengah panas berpeluh.
Dok borak-borak sekejap sebab semalam tak sempat nak borak.
Makcik aku hidang pulak cekodok pisang dengan teh susu.
Memasing nampak teh susu tak menolak walhal baru mencekik nasik lauk asam pedas dengan tomyam.
Pastu memasing sibuk cek gula dalam darah cek BP sebab kebetulan makcik aku ni ada kid tuk check sugar.
Mak aku pulak boleh tertinggal ubat kencing manis dia dekat rumah aku.
Nasib takde pape sebab dia kontrol makan.
Nak beli ubat dia kata takut tak sama dengan ubat dia beli tu.
Nasib makcik aku yang rumah pertama pergi tadi nurse so dia g carik ubat.
Baru la mak aku boleh makan macam-macam sikit.

Ehhh cam bosan je cerita raya aku..hahahaha










Raya pertama kami

Arini dah raya ke berapa kawan-kawan?
Raya ke 21..
Pandai korang.
Tapi aku baru ler nak menghapdet cerita raya aku..
Muahahaha saje peram supaya cerita aku tak bersaing dengan blog-blog lain yang kebanyakannya dah update cerita raya masing-masing awal-awal lagi.

Raya tahun ni balik Melaka rumah mak aku.
2 hari sebelum raya mak ngan adik bongsu aku datang rumah.
Ape ko cite ni kejap kata raya rumah mak ko kat Melaka pastu mak ko datang rumah ko sebelum raya?
Lek lu meh aku nak cerita sikit pasal family aku.
Mak dengan arwah abah aku berpisah 2 bulan sebelum abah meninggal.
Tak lama pastu mak aku kawin lain dengan duda anak 3 dari Perlis tapi bermastautin kat Ipoh.
So mak aku pindah la ikut ayah tiri aku ke Ipoh.
Tapi masa dengan arwah abah mak ada beli rumah kat Melaka.
So lepas mak pindah Ipoh rumah tu mak suruh makcik aku duduk tolong jagakan rumah tu.
Bile raya kek kenduri memang akan tuju kat rumah tu lagipun rumah mak tu dah jadi markas adik-beradik mak berkumpul lepas arwah nenek meninggal.
Faham tak?

Berbalik cerita raya tadi.
Pagi raya lepas sembahyang raya merempit balik Melaka.
Memang best highway clear aku boleh sampai Melaka ngam 2 jam.
Sila maklum aku bawak 100-110/hour je tu yang 2 jam baru sampai.
Kitorang terus ke rumah Pak Long dekat Alor Gajah kat Seri Pengkalan sebab sekarang adik-beradik mak berkumpul rumah Pak Long pagi raya sejak Pak Long mula pindah lepas pencen.
Sampai tu ramai nak gerak balik dah.
Tapi alhamdulillah dapat jumpa semua sebab dah lama tak beraya berkumpul camni.

Orang main bricks kita kita pegang bekas jela mama.

Adik-adik sepupu aku suka sangat dengan mainan Bricks Akiko ni.
Berebut memasing nak main.
Bricks ni dalam bekas kereta yang kiko pegang tu.

Kebetulan lak baju kitorang dekat sama colour.

Tak pernah plan nak sedondon sejak dari kawin lagi.
Sebab aku jenis tak semangat sangat nak beraya.
Cuma tahun ni semangat habis siap beli langsir, karpet ganti bedsheet. 

Mak dengan adik bongsu aku. Anak manja mak.

Emerald green ni aku plan nak pakai sedondon masa majlis akikah Akiko bulan 5 aritu.
Tapi last takde sorang pun pakai baju colour ni.
Sebab tak sempat pakai adik aku sorang jela pakai masa raya.
Pastu rasa menyesal tak tempah kain aku tu sebab tengok colour ni cantik gilos sesuai kulit cerah or gelap.

Ni jela gambar yang sempat snap jadik kenangan raya tahun 2015.
Aku tak bape suka gambar ni sebab aku nampak macam peti ais di situ.
Kegemukan melampau eh tak baju tu yang besar.

Selesai raya pertama kami yang sempoi.