ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Friday, August 28, 2015

Sama tapi tak serupa

Sama tak?

 Pic ambik dari rotikaya.com


Pfffffttt
Nak jugak same cam retis..
Jangan ade yang busuk hati ye..
Komen yang murni-murni saje

Wednesday, August 26, 2015

Sembang kosong

Arini saja nak sembang kosong.
Tengok ayat kat bawah ni.


Hahahaha sebelum mula menaip kena gelak dulu baru real.
Sape pernah lalui situasi camni?
Mak aku pernah jugak dedulu camni.
Tapi pas aku dah kawen ni aku lak yang sekarang jadi pencari benda yang hilang.

Aku pelik je kan orang laki ni kalau cari benda mestilah tak jumpa.
Pastu nak marah-marah.
Pang sekali kang berdosa pulak.
Tang cari tak jumpa tu aku tak hangin tapi tang tetiba nak marah-marah tu yang aishhh kalau anak sendiri dah aku tangan kan.

Antara kecemerlangan yang aku pernah capai dalam bab mencari adalah kucing.
Kucing yang bebas merayau dalam rumah ni kekadang dia main nyorok-nyorok.
Kucing yang main nyorok-nyorok ni boleh menyebabkan jantung bekerja dengan kelajuan 240km/j tau?
Pasalnya kitorang ada pengalaman kucing jatuh dari tingkat 7 rumah sekarang.
Tapi biasanya kalau Nas cari dalam 5 minit tak jumpa aku menawarkan khidmat aku.
Jeng jeng jeng 2 minit je aku dah jumpa elok kucing tu tido kat bawah sofa celah-celah sikit.
Cettt buat orang sakit jantung jela kucing ni..
Rebus buat sup kang baru tau..
hahahaha

Lagi contoh kecemerlangan aku mencari adalah dikala kalut nak keluar pergi kerja.
Mencari pas kerja dia lupa letak mana.
Aku ni yang sama lambatnya sebab pergi kerja sekali gunakanlah kuasa darab 15 aku mencari.
Eh bukan ke dia dah cari kat sini tadi?
Aishhh ade yang jadi Kassim Selamat pepagi ni kang.

Macam-macam kan?
Orang pempuan ni bukan setakat isteri je macam-macam boleh jadi.
Kejap kang jadi chef kejap kang jadi cleaner ade jugak kang yang jadik plumber.
Tu pasalnya orang laki ni manja mengalahkan kucing.
Aku pun tak paham orang laki ni.



Tuesday, August 25, 2015

Contoh soalan KPSL JANM Tahun 2015

Aritu aku dah janji nak share contoh soalan exam KPSL JANM ngan bakal-bakal penjawat awam yang nak cuba tahun depan.
Aku takut-takut gak nak share ni.
Yela benda sulit kan?
Tapi dah tak sulit kot sebab exam pun dah lepas kan?
So pic 1-3 tu soalan dari paper seksyen A.
Soalan no 1 memang wajib jawab.
Boleh tak boleh 10 markah akan dikira dari soalan no 1.






Yang selebihnya ke bawah ni kertas soalan dari paper seksyen B.
Macam seksyen A jugak soalan no 1 wajib jawab.












Untuk maklumat sukatan exam KPSL ni kena klik sini

Semoga entry ni bermanfaat

It's payday

 Pic from mr. google

pic from mr. google

7.55 am 25/8/2015
Eh ada parking lagi.
Eh mane pergi keta banyak-banyak ni?
Ape barang kerja arini gaji beb.
Typical goverment servant..

Friday, August 21, 2015

Exam KPSL JANM 2015

Aku kan aritu amik exam KPSL Jabatan Akauntan Negara.
Kengkonon pergi kali ni nak usar soalan exam tu cane je.
Cari pengalaman.
Boleh la camtu pasal tak kena bayar pape kan.
Alih-alih dapat kertas soalan alamak kacang goreng diselaputi nestum je.
Hamboiii berlagak.
Tapi bile mula nak jawab hahahaha menggigil lutut.
Bukan boleh main hentam je.
Aku toleh meja sebelah ada mamat tu satu buku rujukan pun tak bawak.
Die datang semata-mata bawak badan dengan alatulis je.
Eh hebat betul mamat ni.
Aku tengok orang lain satu kedai buku die bawak.
Aku pun boleh tahan satu rak buku jugak.hahaha
Exam kat MAEPS aku budget bape ketul manusia je pergi.
Sekali ada gak dalam 200 orang camtu.

Belah-belah belakang tu ramai lagi

Kat dalam dewan tu setiap meja boleh duduk 2 orang.

Aku datang sorang je aritu
Dah duduk ada minah ni tegur nak dok sebelah aku.
Bagus gak dapat dok sebelah minah nama Wawa ni buku dia lengkap sebab tahun lepas dia dah pernah amik exam ni.
Tapi memula dia yang tegur nak pinjam buku aku.
Aku ni kan poyo sikit kalau orang tak cakap ngan aku dulu aku diam je.
Tapi aku takdelah buat muka macam nak makan orang.

Ni lah minah Wawa.

Tinggi lampai minah ni.
Last day exam nak balik tu siap janji tahun depan kalau repeat jumpa lagi..
hahaha
Abaikan sebuah Yani yang bengkak itu.

Hari kedua nanhado apa-apa gambar sebab aku stress jawab soalan akaun.
Ahkak zero dik bab akaun.
Dulu sekolah amik engineering sekali kerja buat kewangan tapi tak buat akaun.

Sesiapa yang nak amik exam ni silalah cari buku ni.
Sangat berguna.
Aku ritu pinjam Wawa je.
Kena cari gak tapi Wawa kata dia cari sampai ke Jalan TAR baru jumpa buku ni.


Nanti aku share soalan KPSL JANM tahun ni kat next entry.
Untuk rujukan aku dan calon-calon tahun depan.


Majlis makan semperna persaraan Che'gu Noor Jahan

Assalammualaikum 
Apa kabaran semuanya pun?
Arini aku rasa fikiran aku free sesangat.
Almaklum lah dah abis exam katanya pun..
Hahaha mengalahkan orang exam SPM.
Tapi seriuos aku cakap memula konon aku pergi kali ni nak tengok soalan camne je.
Tapi bila dah bukak kertas soalan Ya Allah soalan senang camni takkan nak tengok je.
Ipantang give up okeh sebelum mencuba.
So aku dah berusaha semampu yang boleh insyallah ada rezeki lulus lah aku nanti.

Ok lari topik jap.
So arini aku nak share pasal majlis persaraan mak aku siri kedua pulak.
Kali ni pihak PIBG anjurkan majlis makan-makan pulak kat Tower Regency Hotel Ipoh.
Kali ni giliran aku pulak yang temankan mak aku.
Masa majlis kat sekolah aritu adik aku dah pergi.
Lagipun makan kan?
Wajibun lah aku yang kena pergi.
Takyah nak kutuk aku kuat makan korang pun sama..hahaha

My only mother.Berclucth bagai mak den 

Mak's geng

Mak's geng jugak

Egg steam dengan kambing tu ahkak bagi 4 bintang.

Korang yang mana dok Ipoh nak tukar selera makan kat hotel boleh datang makan kat sini.
RM28 je buffet.
Dari main dish sampai ke dessert aku boleh bagi berapa bintang yaa????
Saya bagi 4 bintang.

Haa kalau dapat berucap lupa diri.
First time dengar mak aku bercakap secara proper barulah nampak yang mak aku ni cikgu.
Bila kat rumah kang kalau cakap penuh tertib dah rasa nak cabut lari pulak kan?






Cikgu-cikgu & staf Sek. Kebangsaan Chemor

Nenek & cucu selfie time

Mama & Akiko 

Last from us















Monday, August 17, 2015

Majlis Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Palapes IPTA ke-34

Sabtu ritu berlangsungnya Majlis Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Palapes  IPTA ke-34 kat UPM Serdang.
Adik aku (Eqal) salah sorang yang dianugerahkan pangkat Leftenan Muda hari tu.
Aku tak dapat nak join memandangkan aku belum fully recover dari food poisining tu plus majlis sangat lah lama untuk aku membawa si kecik Akiko.
Ko bayangkan kena sampai kat sana sebelum 6.30 pagi sebelum gate masuk tutup.
Mak adik (Wan) ngan adik ipar (Nia) aku jela yang pergi.
Tapi dalam kul 2 petang mak call suruh datang sana sebab Wan kena pergi RTM edit program untuk hari merdeka.
So aku kena jemput mak kat sana.
Alhamdulillah dapat jugak jumpa Eqal sempena hari penting dalam hidup dia walaupun majlis dah abis.
Rindu kat adik aku ni jarang dapat jumpa sebab dia belajau nun kat selatan tanahair.
Ceh cam jauh nau je kan?hahahaha

Aku tau mak orang yang paling bangga haritu.

Kelabu je masa terima watikah ni.Pic ni pun amik guna phone mak.

Eqal 3 dari kiri masa rehearsel

Dapat gak bergambar sekali walaupun tak cukup ahli. Abaikan muka aku yang pucat tu dengan baju asal sempat je.

Mak aku kata dak tudung pink tu awek Eqal. Tapi Eqal kata tu kawan dia masa kat matrik Penang dulu kebetulan study kat UPM. Kalau betul pun apa salahnya budak ni sopan jerk nampak.

Ok last pic Akiko dengan Paksu dia. Akiko masa ni takut sebab dia tak cam lagi. Dia ingat Mujibur mana yang dukung dia.

Kitorang stay kat sana sampai kul 5 lebih.
Budak-budak ni boleh outing sampai kul 8 so bawak si Eqal gi IOI Mall jap dia nak beli seluar tuk cycling.
Adik aku yang sorang ni aktif.
Sok Selasa dia dah keluar gi cycling 1 semenanjung macam le Tour de Langkawi tu seminggu.






Tak sihat

Aku adalah tak sihat dari hari Jumaat lagi.
Food poisining.
Hari ni pun masih ada sisa-sisa ketidaksihatan aku.
Tadi pun aku muntah lagi.
Dah la toilet ofis ni berjuta batu jauhnya shapribaribari..
Nasib la ada plastik. 
Dalam tu je aku luahkan segala-galanya.
Terasa macam tengah travel jauh je.
Still tengah pening kepala lagi ni.
Standby minyak cap kapak je tu pun ihsan dak ofis.

Hambekk sebakul ubat nak kena telan.

Aku tak selera tengok nasi so makan ni jela.

Dengan harapan esok turun 4kg..Hahahaha
Perut still dilambung ombak..

Sebelum ada yang buat spekulasi melulu aku nak bagitau Akiko masih single.
Aku dah check tadi kot-kot sebab tu ke aku dok pening-pening muntah.
Pastu aku tengok Akiko dok manja semcam je sekarang.
Kalau ada pun aku terima seadanya rezeki yang datang.

Thursday, August 13, 2015

Majlis persaraan mak 30 Julai 2015

Officially 30/7/2015 aritu mak aku selamat bersara dari alam pekerjaan beliau.
So sekarang dah jadi YB (yang bersara) la duduk lepak-lepak kat rumah menjalankan tugas suri rumahnya lah.
Alangkah bahagianya kalau aku kat tempat mak.
tapi kalau ikutkan buat kerja rumah lagi lotih kan?
Sekarang ni mak aku ada kat rumah adik aku kat Kepong esok baru datang rumah aku lak sebab Sabtu nanti nak pergi majlis pentauliahan adik aku join PALAPES kat UPM.

30 Julai ritu ex sekolah terakhir mak aku bertugas SK Haji Mahmud Chemor Perak anjurkan majlis persaraan untuk dia.
Kemahen meriah siap ada pelamin.
Aku rasa sekarang memang trend kot majlis persaraan guru siap pelamin.
Aritu ex cikgu Kimia aku masa kat sekolah teknik pun diorang buat camtu gak.
Untunglah badan dirai macam tu sekali.
Aku tengok kat tempat aku sekarang ni majlis untuk pegawai bersara sedih.
Yela nak buat cam mane kan budget takde.


Mak aku siap simpan ko bunting ni..hahaha aku perli cakap kat dia buat langsir dalam bilik mak.hahahaha hantu punya anak

Ucapan dari ketua pelajar

Ucapan dari guru besar. Boleh pulak nama cikgu ni sama nama ngan atuk aku Abdul Latheef.
Lagi sekali aku perli mak aku eh anak beranak rupanya.

Ucapan dari tuan badan.Kemain amanat terakhir panjang lebor

Kompang dipalu kepantin malu aah aah..



Anak murid kesayangan la ni siap suap-suap

Vip dijemput dari rumah bawa ke majlis

Adik aku no 2

Adik ipar aku sekarang tengah tunggu hari nak meletop.Yeay dapat anak buah. 


Penuh bonet dengan hadiah

Surat terkahir dari murid dia.Mak aku cerita budak ni orang susah.Darjah 4 baru pandai membaca.Mak dia siap datang jumpa mak aku peluk cakap terima kasih sebab dah mengajar anak dia.


Nah layan video sepanjang majlis persaraan mak aku.