ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Saturday, February 11, 2012

Tekad nak kurangkan gula


Actually bende ni da lame aku pikirkan...aku nak reduce pengambilan gula...bagi aku semakin banyak aku amik makanan/minuman manis makin la perut aku ni buncit...kalo buncit kat bahagian bawah tu takde la malu sangat..tapi ni kat bahagian atas perut tu yang watkan aku segan...kat sini aku nak share beberape tips cane nak kurangkan gula dalam menu harian kite

* Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat, air sirap dan kordial.

* Hadkan penggunaan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada satu sudu teh saja untuk setiap cawan minuman.

* Elak atau hadkan penggunaan gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.

* Elakkan snek dan minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.

* Gantikan pencuci mulut seperti kuih, kek dan bubur dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.

* Baca senarai ramuan pada label. Elakkan produk makanan dan minuman yang mana gula tersenarai di bahagian awal

* Pilih produk makanan dan minuman yang dilabel `rendah gula' dan `bebas gula.

kredit tips dari blog ni

4 comments:

  1. susu pekat manis tu benda paling jahat! cer try x amik susu pekat tu...

    #ina doakan yg terbaik buat kamoo... semoga Allah permudahkan urusan kita...

    ReplyDelete
  2. salam..tolong follow blik blog sye..tq :)

    ReplyDelete
  3. i follow you... follow me back okey... nice blog and cool entry.... nice to meet you.. ^_^ -peace-

    ReplyDelete