ADANI AKIKO SHOP

Agen sah Fame Cosmetics, Melure Perfume dan produk kecantikan Seqy Beauty. Untuk merasai kehebatannya hubungi 018-7746645. Tester disediakan untuk anda sekitar Putrajaya.

Monday, May 11, 2015

Sotong raja

Siapa kat sini yang suka sangat makan ayam Uncle Bob yang pergi memana pun mesti jumpa?
Tapi korang pernah try tak sotong raja yang sama cara penyediaannya macam ayam Uncle Bob tu?
Aku tak tau dari mana datangnya nama sotong raja tu..
Maybe masa diorang perkenalkan tu Rajagopal orang pertama yang mencuba..
Tapi serius sotong raja memang win gua cakap lu..
Memang wajib try.
First time aku jumpa masa tu dekat Pasar Malam Bukit Changgang Banting Ar-Azmil Sotong Raja.
Seekor harga dia RM8..
Ok la kan harga dia sebab sotong tu pun memang besar saiz badan sotong besar tapak tangan.
Pastu aku ada jumpa jugak dekat Pasar Malam Putrajaya pastu kat Uptown Putrajaya.
Dah nama pun Putrajaya harus la mahal sikit dari tempat lain.
Tapi bukan jenama Ar-Azmil seekor harga RM8-9 ikut saiz.

Sebab kesedapan aku cuba-cuba la buat sendiri sotong raja ni.
Sebenarnya Nas yang suka sangat so sebab dia nak makan sangat aku suruh dia pergi cari sotong kita DIY.
Sotong yang dapat saiz sederhana tak terlalu besar macam Ar-Azmil Sotong Raja tapi bole diprojekkan lagi.

Ok meh nak share ngan semua resepi.
Memula kena la ada sotong saiz ikut citarasa sendiri.
Bersihkan sotong belah tengah memanjang dari atas ke bawah.

Buat macam pic ni..

Dah bersih sotong tu gaul dengan garam untuk perasakan sotong tu dan untuk menyahkan air sotong.
Sotong memang berair ye bila dimasak so kalau nak goreng tepung wajib buat step ni untuk memastikan tepung melekat pada sotong.
Perap dalam 2-3 jam nak lagi sedap 5-6 jam.
Prepare tepung goreng Kentucky.
Aku guna jenama Nona dia dah siap garam.
Pastikan air yang tersejat masa perap tadi dikeringkan samada nak tapis atau guna kitchen towel.
Pecahkan telur ambil putih saja.
Salutkan sotong dengan tepung then celupkan dalam putih telur tadi then bedakkan semula sotong dengan tepung tadi.
Boleh la mandikan sotong dalam minyak yang betul-betul panas dan boleh rendamkan keseluruhan badan sotong.
Aku cadangkan guna periuk sebab dasar dia rata so sotong akan lebih cantik coated dia dan kita dah tak payah nak terbalikkan sotong tu untuk elakkan tepung akan melupakan sotong.
Bila tepung dah bertukar kaler keemasan boleh angkat dan toskan minyak.


Potong sotong gunakan pisau tajam atau chopped knife.
Taburkan lada sulah dan serbuk paprika atas sotong tadi.

Siap untuk dinikmati...

P/s:Jangan tiru aksi di atas untuk mengelakkan korang menangis tersedu-sedu bila makan.Letak serbuk paprika sikit je melainkan lidah korang memang kebal pedas.

2 comments:

  1. assalamualaikum....sedapnye kalau makan panas2...mesti cik boss akak suka dia memang pengemar sotong...

    ReplyDelete
  2. pergh ! ayat untuk cara sediakan tu saja dah boleh buat air liur bertakung sampai meleleh2. sedapnya. kat sini selalu makan ayam uncle bob tu je r.

    ReplyDelete